Antony Blinken: Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la tratatul New START este foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken / Shutterstock
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken / Shutterstock
21 februarie 2023, 16:27

„Anunţarea de către Rusia că îşi suspendă participarea la New START este foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă. Însă, în mod evident, noi rămânem gata să discutăm în orice moment asupra limitării de arme strategice cu Rusia, indiferent de tot ce se întâmplă în lume sau în relaţiile noastre”, a spus Blinken în faţa câtorva jurnalişti la ambasada SUA la Atena.

„Vom supraveghea atent ca să vedem ce face Rusia în mod real”, a adăugat secretarul de stat american.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mai devreme marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul ruso-american New START asupra dezarmării nucleare, agravând ruptura cu Occidentul, pe care îl acuză că a provocat o escaladare a conflictului în Ucraina.

Vladimir Putin le-a cerut de asemenea autorităţilor ruse să fie „gata pentru teste cu arme nucleare” dacă Washingtonul va efectua astfel de teste primul, transmite Agerpres.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Moscova a anunţat deja la începutul lui august că suspendă inspecţiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul acestui tratat, susţinând că acţionează astfel ca răspuns la piedicile americane puse inspecţiilor ruse în SUA.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a denunţat la rândul său „absurditatea” discursului lui Putin.

Antony Blinken îşi încheie la Atena un turneu diplomatic care a mai cuprins Germania şi Turcia. Luni seara, Blinken a discutat cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte de a se întâlni cu ministrul de externe grec Nikos Dendias.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite