Anton Pann, "cel isteț ca un proverb"

Personajul de astăzi este la fel de schimbător ca vremea. Poet lăudat de Eminescu, devenit cântăreț bisericesc, Anton Pann este cel care a compus muzica imnului național al României: Deșteaptă-te, române! Hai să-i cunoaștem povestea.

04 Noiembrie 2019, 09:18 (actualizat 04 Noiembrie 2019, 09:20) Știrile TVR |
Semnificația zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anton Pann s-a născut în Bulgaria, la Sliven. Tatăl lui era rom căldărar și se numea Pantaleon. Mama era o grecoaică sau macedoneancă numită Tomaida. Datele nu sunt în totalitate exacte, așa că originea e incertă.

Fapt e ca a ajuns în România și a scris într-o română impecabilă.

Eminescu îl pomenește în Epigonii și îi spune Anton Pann, cel isteț ca un proverb.

Îl chemă de fapt Antonie Pantaleon și își scurtează numele ca să semene cu cel al celebrului personaj mitologic, Pan, cântărețul, inventatorul naiului. Cântăreț era și Anton, în strană. În plus ajunsese protopsalt, cantor și șef de tipografie.

Mergea să le predea lecții de canto măicuțelor. Mare iubăreț, fuge cu nepoata unei starețe la Brașov și se căsătorește cu ea.

A avut mai multe soții care l-au cam părăsit și pe care le-a boscorodit în versurile lui.

Chiar în ziua cununiei a fugit și m-a lăsat și Dealul Mitropoliei necontenit l-am urcat. Zice el.  Nu spune dacă să se roage pentru infidelă sau s-o blesteme.

Doar pe una, Catinca care i-a fost credincioasă a lăudat-o: Mă ascultă cât se poate, din cuvântu-mi nu eșea, se supunea intru toate, din voința-mi nu pășea.

Ca Pann, deși născut în Bulgaria simțea românește se vede nu doar din versurile lui ci și din faptul că s-a implicat și a compus muzica pentru celebrul poem.

Un răsunet al lui Andrei Mureșanu, imnul Revoluției Pasoptiste, care a devenit în 1990, Imnul Național al României.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI