Antisemitismul, în creștere peste tot în lume. Premierul canadian Justin Trudeau a făcut apel la încetarea acțiunilor antisemite, după ce au fost trase focuri de armă asupra a două școli evreieșți din Montreal

10 noiembrie 2023, 19:52

Făptașii încă nu au fost găsiți, dar focurile de armă asupra a două școli evreiești din Montreal au fost trase în cursul nopţii. În clădiri nu era nimeni, așa că nu au fost răniți. Urmele de gloanțe se văd însă. Iar la Universitatea Concordia din oraș au fost bătăi între studenți pro-palestinieni și pro-israelieni, plus alte incidente antisemite.

Valerie Plante, primarul Monterealului: Ne-am trezit îngroziți de împușcăturile de la școlile evreiești din Cote-des-Neiges. Sunt cele mai recente dintre incidentele violente aflate în atenția poliției. Mă refer la incidentele împotriva studenților de la Universitatea Concordia. Mă refer la atacul asupra sinagogii din Dollard-des-Ormeaux, de luni seara, și la afirmațiile pline de ură care apar zilnic în spațiul public și pe rețelele de socializare.

Primele incidente antisemite au început să apară la nici o săptămână după atacul palestinienilor din Gaza și riposta israeliană. Atunci, ca și acum, premierul Justin Trudeau condamnă orice fel de violențe: exprimarea urii este inacceptabilă, indiferent către cine este îndreptată, a declarat el – în condițiile în care Canada a susținut de la bun început un armistițiu umanitar.

Justin Trudeau, premierul Canadei: Din păcate, de la izbucnirea conflictului, a avut loc o înspăimântătoare creștere antisemitismului aici în Canada, care se adaugă creșterii constante a fenomenului în ultimii ani.

Televiziunea publică din Canada afirmă că de la începutul războiului s-au înregistrat 48 de incidente antisemite – în câteva săptămâni, două treimi din câte au fost în tot anul trecut. Concluzii îngrijorătoare vin din toată lumea: potrivit agenției Reuters, în ultima lună numărul incidentelor antisemite a crescut de patru ori în Statele Unite, de 14 ori la Londra – statistici similare vin din toate colțurile globului, de la Germania până în Africa de Sud și chiar China.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite