Șantierele intră în pauză de lucru, constructorii cer ajutor. Mulţi patroni trebuie să rezolve şi problema angajaţilor asiatici

Măsuri radicale de protecţie se iau şi pe şantiere. Fie autorităţile, fie patronii opresc lucrările pentru a-i proteja pe muncitori. Pe şantierele mici încă se lucrează, dar nimeni nu ştie pentru cât timp. Patronii aşteaptă ajutor din partea autorităţilor, pentru că sectorul construcţiilor era pe val, a crescut cu 40 la sută faţă de perioada similară a anului trecut şi are peste 400.000 de angajaţi.

18 Martie 2020, 20:39 (actualizat 18 Martie 2020, 20:41) Știrile TVR |
Șantierele intră în pauză de lucru, constructorii cer ajutor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Șantierul pasajului rutier de la Doamna Ghica. O investiție de aproape 30 de milioane de euro prin care ar urma să fie fluidizat traficul într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Sectorului 2 al Capitalei. Lucrările au început în toamnă şi până acum s-a lucrat în ritm susţinut. Acum însă şantierul va fi oprit că măsură de siguranţă.

Pe șantierul pasajului rutier de la Doamna Ghica muncitorii fac lucrări de consolidare și punere în siguranță a trotuarului. Inginerii așteaptă în zilele următoare decizia de oprire a activității.

Primăria Capitalei a decis suspendarea activității pe toate șantierele proprii, timp de doua săptămâni. Nici la pasajul Ciurel, investiție prin care se va reduce aglomerația din nord-vestul orașului, nu mai muncește nimeni. Este o măsură care să împiedice răspândirea coronavirusului.

„Muncitorii erau aduși de constructori din zone limitrofe, unii veneau și din alte județe, nu doar din Ilfov și din București. Făceau un trafic destul de mare. (...) Dacă în cele două săptămâni vedem că pandemia nu înaintează (...) o să instrucăm o măsură de a reîncepe activitatea", spune Marius Coaje, consilier al primarului general al Capitalei.

La metroul din Drumul Taberei, investiție a Guvernului care ar trebui să fie gata la vară, muncitorii sunt în expectativă. Managerii firmelor de construcții își văd planurile date peste cap și cer ajutor.

"Am cerut (...) constituirea unui fond de garantare pentru polițele de asigurare ale firmelor, garanțiile de bună execuție (...) acordarea evident a unui cuantum de 75% șomaj tehnic pentru angajații care vor fi trimiși acasă", precizează Adriana Iftime, director general, Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Sunt mulţi patroni care trebuie să rezolve şi problema angajaţilor asiatici care au venit să lucreze pe şantiere. Oprirea activităţii este o veste proastă și pentru cei care sperau să se mute curând într-o casă nouă.

Situația de criză generată de epidemia coronavirus apare în contextul în care volumul lucrărilor de construcții era în creștere: 40% în ianuarie, față de perioada similară a anului trecut.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI