Anticoagulantul, aliat redutabil împotriva Covid-19. Mulţi pacienţi cu Covid-19 au făcut cheaguri la nivelul vaselor mici de sânge care apoi au atacat organele vitale

12 mai 2020, 18:33

Studiile au arătat că noul coronavirus este asociat cu tulburări serioase de coagulare a sângelui. Mulţi pacienţi cu Covid-19 au făcut cheaguri la nivelul vaselor mici de sânge care apoi au atacat organele vitale, iar finalul a fost tragic. În cazurile medii şi severe, medicii foloseau oricum anticoagulantul. De o lună, cei de la Timişoara îl dau de la început alături de antivirale, după anumite criterii biologice.

„M-am gândit că este bine să nu aşteptăm să se declanşeze această cascadă a coagulării care, odată declanşată, este foarte greu să opreşti mecanismul patogenic. Pacienţii care s-au internat nu au mai ajuns pe Terapie Intensivă intubaţi. Au avut o evoluţie uşor ameliorată, constant bună”, a precizat doctorul Virgil Musta, şeful secției de Boli Infecţioase a spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

La Institutul „Matei Balş”, toţi pacienţii cu SARS COV-2 primesc anticoagulant, în doză profilactică, încă de la internare. Chiar şi cei fără simptome de boală. Medicii din renumitul spital au folosit preventiv terapia care opreşte îngroşarea sângelui la multe alte infecţii în care apar cheagurile.

„Aceste tromboze pot să ducă la evenimente din sfera neurologică, practic la accidente vasculare cerebrale, la accidente în sfera cardiacă. S-a demonstrat că aceste modificări vasculare apar la nivelul diverselor sectoare, şi la nivel pulmonar, şi la nivel cerebral, şi la nivel renal”, explică doctorul Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul Naţional „Matei Balş”.

Medicul spune că anticoagulantul ar trebui dat profilactic încă de la diagnostic. Şi că ar trebui asociată terapia cu oxigen.

Schemele terapeutice folosite în spitalele care tratează pacienţi cu Covid-19 diferă în funcţie de stadiul infecţiei şi de bolile pe care le mai au oamenii. Pe lângă anticoagulante, pe listă mai apare antiviralele, antiinflamatoriile, medicamente care stimulează imunitatea, terapii folosite în caz de Ebola sau malarie şi nu numai. Pe listă apare şi circulaţia extracorporeală. În jur de şapte mii de pacienţi sunt încă sub tratament, dar, foarte important, aproape jumătate dintre cei internaţi de la începutul epidemiei s-au vindecat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite