ANSVSA: Litoralul românesc este sigur - Zero toxiinfecții alimentare

Principalul obiectiv al acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

24 August 2020, 21:32 |
Litoralul românesc

Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2020, medicii veterinari oficiali au demarat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral, se arată în comunicatul ANSVSA.

 Astfel, în perioada 13.07-22.08.2020 au fost verificate 1.341 de unități de alimentație publică: 117 baruri, 2 café baruri, 18 snack baruri, 42 de braserii, 105 unități tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 de restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de pește, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare și 3 unități cu produse congelate.

Principalele neconformități constatate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare și depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează și prelucrează alimente, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semipreparatelor în același spațiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condițiilor de depozitare și păstrare a peștelui, ouălor și cărnii de pasăre.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor  au fost aplicate 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei.

De asemenea, au fost emise 2 Ordonanțe de interzicere a activității și 8 Ordonanţe de suspendare a activităţii la unități de alimentație publică.

În această perioadă, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost recepționate și soluționate 3 apeluri Call Center, dintre care un singur apel a fost legat de sesizarea unei neconformități, care a implicat o unitate de alimentație publică de pe litoral, restul sesizărilor făcând obiectul investigațiilor a două unități de comercializare a alimentelor din municipiul Constanța, precizează ANSVSA.

DSVSA Constanţa va continua să pună la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon 0786.577.007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 –  poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI