ANSVSA: În cazul pestei porcine nu există nici profilaxie, nici combatere. Președintele Romalimenta: Transporturile neverificate și târgurile facilitează transmiterea virusului

26 iulie 2018, 13:37

Preşedintele ANSVSA, Dr. Geronimo Răducu Brănescu a explicat cât de gravă este situația. Nu numai că nu există măsuri profilactice specifice, există numai profilaxie nespecifică, dar nu există nici terapie specifică, astfel încât, în cazul pestei porcine africane nu se poate interveni nici preventiv nici curativ, ceea ce îi conferă în afara de agresivitatea deosebit de puternică a virusului și difuzabilitatea și elementul lipsei posibilităților de intervenție, a declarat preşedintele ANSVSA .

Președintele ANSVSA a arătat că pesta porcină africană este fundamental diferită de pesta clasică prin incisivitatea virală, prin această dinamică agresivă și prin lipsa mijloacelor umane de intervenție, profilaxie sau combatere.

Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, consideră că nu porcii din gospodăriile oamenilor sunt problema ci transporturile nesupravegheate, târgurile care ar fi trebuit închise, târgurile tradiționale cu produse a căror sursă nu se cunoaște. Dacă România nu va mai fi acceptată la comerțul intracomunitar cu carne și preparate de carne atunci va fi dezastru, este de părere președintele Romalimenta.

Cum se transmite virusul?

Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:

• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;

• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.

• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat;

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent  virus, ceea ce-l face foarte periculos.

Nu există vaccin împotriva acestei boli! Măsurile de prevenire (igienă alimentară şi a exploataţiilor, mişcările animalelor şi măsurile de control aplicate de autorităţile împuternicite sunt singurele metode care pot ţine bola departe. Nu există tratament.

Virusul nu poate afecta oamenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Virusuri străvechi au jucat un rol în dezvoltarea creierelor noastre (studiu)