Șansa la viață, cadoul pe care l-a primit Rebeca de ziua de naștere

2 mai 2022, 09:13

Trei sute de grame de ficat a primit Rebeca în urmă operației de transplant la care a fost supusă. Copila are acum o nouă șansă la viață, iar asta le dă părinților ei puterea să zâmbească din nou.

Trei sute de grame de ficat a primit Rebeca în urmă operației de transplant la care a fost supusă. Copila are acum o nouă șansă la viață, iar asta le dă părinților ei puterea să zâmbească din nou.

Suntem și noi optimișți, o dată cu transplantul am fost puțin mai bine aseară, chiar am dormit, ca în nicio seară până acum. Nu prea am mai putut să dormim, dar aseară am dormit și suntem foarte, foarte optimiști, a spus Liviu, tatăl fetiței.

Dacă a trecut ea de această operație grea o să treacă și de recuperarea aceasta, totul o să fie bine, avem încredere. Încă nu este stabilit dacă are boala Wilson, pe 10 mai se află sigur, dar știți cum este, chiar dacă o are, chiar dacă nu o are, transplantul hepatic tot trebuia făcut, a spus Georgiana, mama fetiței.

Profesor universitar doctor, Irinel Popescu, șeful Centrului de Transplant Hepatic, Institutul Fundeni: Recuperarea ține de evoluția sub terapie intensivă și de evoluția sistemică. Și aici, mă rog, știți cum se spune, uneori copiii au șapte vieți. Și eu sunt optimist, așa cum arătă copilul acum ca evoluție.

Asta nu înseamnă că echipa medicală nu a trecut prin mari emoții.

Prof. univ. dr. Dana Tomescu, șef Secție ATI, Institutul Fundeni: Fragmentul hepatic pe care l-a primit a avut o întârziere de funcție. A fost o perioadă în care ea a necesitat în continuare mășuri extrem de invazive de terapie intensivă. A fost pe hemodiafiltrare din sala de operație. Imediat după implantarea grefei, a avut o perioadă când sângele nu s-a coagulat.

În timpul operației de transplant fețița în vârstă de cinci ani a avut alături două dintre cele mai bune echipe medicale din România. Intervenția chirurgicală a adurat patru ore și jumătate, fără punem la socoteală cele 60 de minute, timp în care doctorii au secționat ficatul primit de la donatorul aflat în moarte cerebrală.

Rebeca este acum la terapie intensivă. Următoarele ore și zile sunt extrem de importante.

Dacă va avea o evoluție favorabilă, în două săptămâni, fețița ar putea pleca acasă.

Profesor universitar doctor, Irinel Popescu, șeful Centrului de Transplant Hepatic, Institutul Fundeni: Riscurile cele mai mari de acum înainte sunt legate de infecție, este amenințarea cea mai mare.

Este bine și femeia în vârstă de 48 de ani, cea care a împărțit practic cu Rebeca ficatul primit de la donatorul de 17 ani. În acest moment, în România, cinci copii sunt pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat. În situația în care ar fi nevoie de încă o operație de transplant pediatric hepatic, aceasta ar putea fi făcută tot la Fundeni.

Radu Zamfir, coordonatorul Agenției Naționale de Transplant: Cu participarea echipei de la Fundeni și a celei de la Grigore Alexandrescu, probabil că se poate repeta acest lucru în cazul în care apare un caz similar.

Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ar putea primi acreditare pentru centrul de transplant pediatric hepatic în următoarele luni.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite