Liberalizarea gazelor naturale, fără informare. 8 din 10 români nu știu clar care sunt consecințele, iar jumătate dintre consumatori nici măcar nu au auzit de așa ceva

A mai rămas o săptămână până când piața gazelor naturale se va liberaliza. Dar 8 din 10 români nu știu clar care sunt consecințele, iar jumătate dintre consumatori nici măcar nu au auzit de așa ceva, potrivit unui studiu. Dacă firmele din energie nu fac oferte cu prețuri mai mici pentru populație, autoritățile se gândesc să introducă o taxă pe câștigurile furnizorilor.

23 Iunie 2020, 11:14 (actualizat 24 Iunie 2020, 21:16) Știrile TVR |
Liberalizare fără informare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de autorităţi începând cu 1 iulie. Este o consecinţă a liberalizării pieţei şi înseamnă că tarifele pot fi stabilite în funcţie de cerere şi ofertă, deci pot fi variabile. Consumatorii casnici îşi pot alege furnizorul pe care îl şi pot schimba pentru o ofertă mai bună.

Sunt schimbări majore însă doar 50% dintre repondenții unui studiu comadat de Academia Română declară că au aflat de liberalizarea pieței gazelor. Iar aproape 80% susţin că nu au informații suficiente despre piaţa liberă. Totuși, autoritățile insistă că odată cu liberalizarea pieței gazelor, prețurile pentru consumatorii casnici să scadă.

Prețul gazelor naturale la bursă a scăzut. Este chiar și la jumătate față de tariful reglementat de 68 lei pe megawatt/oră. Dar nu toți furnizorii au făcut oferte cu tarife mai mici decât cele aplicate până acum. Parlamentarii au pregătit o taxa pe câștigurile furnizorilor.

Reprezentanții furnizorilor susțin însă că ofertele avantajoase pentru consumatori vor apărea după ce piața liberă va începe să funcționeze.

Taxa se va aplica furnizorilor de gaze doar dacă se modifica Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Proiectul a fost adoptat de Senat și urmează votul decisiv în Camerei Deputaților.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI -1°C 2°C
CLUJ -1°C 1°C
CONSTANTA -1°C 2°C
CRAIOVA -1°C 0°C
BRASOV -5°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI