ANRE: Clienţii Enel vor avea acces neîntrerupt la alimentarea cu energie şi gaze

Alimentare curent electric retea
Alimentare curent electric retea
22 noiembrie 2022, 14:43

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.

Reprezentantul ANRE reaminteşte faptul că, în ceea ce priveşte asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienţilor finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilităţi, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020.

„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.

„Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă