ANRE a publicat noul model de factură simplificată. Zoltan Nagy: Furnizorii vor fi obligați să ofere clientului o comparație între consumul tocmai facturat și consumul perioadei similare cu un an înainte

Românii vor primi facturi simplificate la energie electrică. Autoritatea de Reglementare în Energie a pregătit un nou model pe care va trebui să îl respecte toți furnizorii, din primăvară. Astfel, încât, facturile să fie mai ușor de înțeles de către consumatori. Un model similar ar urma să fie aplicat și la gaze naturale, cel mai probabil din vară.

16 Februarie 2023, 17:54 (actualizat 16 Februarie 2023, 18:59) Știrile TVR |

Facturile emise de furnizorii de energie electrică, pentru consumul realizat începând cu luna aprilie, vor respecta modelul stabilit de ANRE. Pe prima pagină vor fi doar informații esențiale, precum datele de identificare ale furnizorului, ale clientului, consumul de energie și prețul final facturat.

În anexă însă va fi detaliat modul de calcul al tarifului. Culoarea facturii, tipul și dimensiunea fontului vor fi stabilite de către furnizori.

Noul model al facturilor de energie electrică va fi mai ușor de înțeles de către consumatori, consideră reprezentații Autorității Naționale de Reglementare în Energie. În plus, furnizorii vor trebui să pună la dispoziția clienților informații noi.

Zoltan Nagy, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie: O noutate în privința conținutului facturii, și asta o să fie în anexă, furnizorii vor fi obligați să ofere clientului o comparație între consumul tocmai facturat și consumul perioadei similare cu un an înainte, tocmai în ideea că toți clienții să poată să compare evoluția consumurilor și dacă e nevoie să poată să ia măsuri. Cel tărziu din luna mai vor trebui să folosească doar acest model de factură.

Reprezentații furnizorilor cer autorităților să aprobe cât mai rapid noul model al facturii, astfel încât toate companiile de utilități să îl poată implementa la timp. Pentru moment, noul format e în dezbatere publică și mai poate fi modificat.

Ion Lungu, director executiv, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: Depinde și când se va publica, când va fi forma finală. Intodeauna am cerut să existe un timp de și niciodată nu s-a respectat acest timp. Cred că actuala formă a facturii va fi una mai aerisită deși anexele vor fi la fel de stufoase cum au fost și înainte.

Părerile consumatorilor sunt împărțite:

Dacă este simplificata este bine, pe înțelesul tuturor.

Nouă ne trebuie cât am consumat și ce avem de plătit.

Și forma veche a facturii era corectă. Nu mi se părea dificilă.

Din vară, un model simplificat ar urma să se aplice și în cazul facturilor la gaze naturale, mai spun reprezentații Autorității de Reglementare în Energie.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 26°C
IASI 26°C 23°C
CLUJ 23°C 22°C
CONSTANTA 24°C 23°C
CRAIOVA 26°C 24°C
BRASOV 23°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI