ANPC vrea să știe ce înseamnă exact „şaorma cu de toate”. Patronii de restaurante, obligați ca pentru fiecare fel de mâncare să scrie în meniu toate ingredientele și toți aditivii

25 septembrie 2022, 19:20

Printr-un ordin al președintelui ANPC, patronii de restaurante sunt obligați ca, pentru fiecare fel de mâncare, să scrie în meniu ingredientele care depășesc 20 de grame, dar și aditivii folosiți de bucătar.

Mai mult, înainte să comande, clienții trebuie să știe valoarea energetică, dar și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare pentru fiecare fel de mâncare servit în restaurant sau care poate fi livrat.

Horia – Miron Constantinescu, președinte ANPC: Vreau să ne imaginăm că mergem să cumpărăm un pachet de biscuiţi de pe raftul unui magazin, pe ambalajul acestuia găsim absolut toate informaţiile necesare plecând de la ingrediente până la valorile nutritive. (…) Dacă ne gândim la tradiţionala deja şaorma cu de toate, acest ‘de toate’ nu ştim nici în ce cantitate și nici ce reprezintă în variantă finală„.

Patronii susțin că noile reguli sunt greu de pus în practică. Cred că e imposibil să includă într-un meniu de restaurant aceleași informații care se regăsesc, spre exemplu, pe un ambalaj de biscuiți din magazin.

Anita Huzum, directorul executiv al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor:Ar însemna ca tu pe fiecare rețetă în parte să iei fiecare gramaj de la fiecare ingredient, ceea ce e imposibil, cum poți să faci asta când bucătarii – în momentul respectiv când ai restaurantul full – nu mai știi ce să faci mai întâi„.

Nutriționiștii spun că măsura trebuia adoptată de multă vreme.

Simona Carniciu, nutriționist:Această măsură este deosebit de importantă pentru sănătate, pentru stilul de viață al oamenilor, în primul rând că (…) aveam nevoie de mult să avem aceste informații în meniurile restaurantelor. Vă spun și foarte simplu de ce – pe lângă alergenii care oarecum se scriu de ceva vreme, pot să fie intoleranțe alimentare„.

Restaurantele care nu reactualizează meniurile după ce noile reglementări pentru informarea consumatorilor intră în vigoare s-ar putea trezi cu activitatea suspendată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite