ANPC: Nu există risc real de infecție prin alimente, nici de la ambalajele alimentelor

alimentele care ne pot ajuta în această perioadă să ne creștem imunitatea
alimentele care ne pot ajuta în această perioadă să ne creștem imunitatea
22 aprilie 2020, 13:38

”Din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor”, spune directorul ANPC, care adaugă că nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

„Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”, susține Paul Anghel, citat de Mediafax.

Totodată, potrivit acestuia, există reguli implementate de igienă și bune practici pe care operatorii din domeniul alimentar le implementează deja și care  ajută la evitarea contaminării alimentelor. Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanțarea fizică, trebuie evitate contactele externe și respectate măsurile suplimentare de igienă.

În magazine, clienții trebuie să aibă la dispoziție dezinfectanți sau șervețele de unică folosință, trebuie să fie informați corect și corespunzător privind regulile de igienă, coșurile de cumpărături, cântarele și mânerele trebuie curățate des, iar produsele de panificație trebuie plasate în vitrine din plexiglas.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite