ANPC: Dobânzi ilegale percepute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanța. Aproape 4.000 de pensionari au fost păcăliți

6 iulie 2020, 09:14

Doamna Ecaterina Anghelache are o pensie de o mie de lei și a luat un credit de 5 mii de lei de la Casa de Ajutor Reciproc din Constanța. A plătit toată dobândă când a luat împrumutul și acum achită o sumă fixă, lunar.

Protecția Consumatorilor a amendat însă Casa de Ajutor Reciproc pentru că percepe toată dobânda în avans și nu lunar, eșalonat, pe toată durata împrumutului.

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc din Constanța susține că nu a perceput dobânzi mai mari decât cele comunicate clienților și nici alte taxe sau comisioane ascunse. Va modifica, însă, modul în care clienții vor trebui să achite dobânda împumutului.

Protecția Consumatorilor a amendat Casa de Ajutor Reciproc din Constanța cu 20 de mii de lei și i-a cerut să le restituie pensionarilor banii pe care i-a perceput în plus pentru contractele de credit încheiate de la începutul anului.

Instituția de credit a anunțat că a sistat temporar împrumuturile pentru a putea redacta noi tipuri de contracte și pentru a modifica sistemul informatic.

____________________

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), controlul la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Municipiul Constanța a avut loc în urma unor reclamații din partea pensionarilor.

Inspectorii au depistat mai multe nereguli, printre care nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a unor informații precontractuale, nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate” sau nerespectarea legii în ceea ce privește modalitatea de calcul a ratei lunare.

De asemenea, inspectorii au constatat aplicarea unor dobânzi ilegale.

„Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoștința consumatorilor și prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma împrumutată, și a diferenței de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula și percepea dobândă fără a fi puse la dispoziția consumatorilor”, spun inspectorii ANPC.

Aceștia au dispus încetarea practicilor comerciale incorecte și restituirea sumelor de bani percepute în plus, aferente contractelor de împrumut în derulare și în vigoare începând cu data de 01.01.2020..

Totodată au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 de lei.

Inspectorii au stabilit că cel puțin 3748 de beneficiari au fost afectați de practicile ilegale.

„Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța vor fi sesizate instituţiile competente”, a mai informat ANPC.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite