ANPC a controlat și amendat trei mari companii rusești care activează în România. Sancțiuni de aproape 300.000 de euro

Trei mari companii ruseşti din România au fost controlate și amendate de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. Unele magazine alimentare au fost închise din cauza neregulilor descoperite. Controalele vor continua și în benzinării, unde comisarii vor să verifice calitatea carburanţilor. Reprezentanții firmelor vizate dau asigurări că vor rezolva problemele și cer autorităților române să nu fie traşi la răspundere doar pentru că sunt ruşi.

01 Martie 2022, 17:49 (actualizat 01 Martie 2022, 18:42) Știrile TVR |

Cinci magazine alimentare care aparțin unei firme cu acționariat rusesc au fost închise de inspectorii ANPC. Controalele vizează și distribuitorii ruși de carburanți și au loc în toată țară. Până acum trei companii rusești din România au fost amendate cu 1,4 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro, mai ales din cauza neregulilor descoperite la comercializarea alimentelor.

"Am găsit din păcate foarte multe produse în afară termenului de durabilitate minimale, expirate. Totodată, vom continua acțiunea de control cu referire la calitatea carburanților. Există foarte multe informări primite de la consumatori legată de calitatea combustibilului", spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Reprezentații lanțului de magazine alimentare amendat de ANPC dau asigurări că vor corectă neregulile sesizate.

"Noi o parte din nereguli am remediat și astăzi o să fie toate magazinele cu toate problemele remediate. Din cauza acestor controale (...) ne este frică să credem că nu suntem doriți aici", spune Natalia Frol, director regional al unui lanţ de magazine cu acţionariat rusesc.

"Vrem să ne păstrăm locurile noastre de muncă. Suntem un colectiv în care lucrează și ucrainieni și moldoveni și români (...) Nu vrem război, vrem pace", spune şi Valentina Nica, şefa unui magazin alimentar cu acţionariat rusesc.

Contactați de Știrile TVR, reprezentații unei companii de distribuție a carburanților au precizat că vor colabora cu comisarii ANPC și vor ține cont de sesizări.

"Toate aceste companii sunt companii cu capital românesc. (...) De exemplu, unii acţionari nici nu mai trăiesc în Rusia de foarte mulţi ani. Ei nu mai activează pe piaţa din Rusia, ei activează pe piaţa europeană", spune Tudor Afanasov, preşedinte al Camerei de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă.

Părerile clienților cu privire la începerea controalelor sunt împărțite. Controalele la companiile din România cu acționariat rusesc au început în contextul războiului din Ucraina. Potrivit ANPC, verificările vor continuă și în perioada următoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI