ANPC: nu există produse periculoase. România a transmis doar nouă alerte în sistemul RAPEX, anul trecut

În România nu există produse periculoase! Cel puțin asta reiese din rapoartele anuale ale României în sistemul european pentru schimbul rapid de informații privind produsele nealimentare periculoase. În timp ce toate celelalte țări informează anual despre sute de astfel de produse, țara noastră, prin Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, a trimis anul trecut doar nouă raportări. Explicația ANPC: România își face treaba foarte bine!

05 Aprilie 2019, 22:21 |
ANPC: Nu există produse periculoase
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Avertismentele transmise de România anul trecut prin sistemul rapid de alertă RAPEX au vizat autovehicule, îmbrăcăminte, textile și articole de modă, precum și echipamente electrice. Pe lista riscurilor au fost incluse leziunile, riscul chimic și sufocarea.

În total, oficialii români au plasat 9 alerte. Mult sub numărul mesajelor emise de celelalte țări din Uniunea Europeană.

Orice produs asupra căruia planează suspiciuni că poate fi periculos trebuie să fie testat în laborator.

Însă un singur test costă mii de lei, iar bugetul ANPC nu poate acoperi costurile, recunosc reprezentanții autorității. Este unul dintre motivele pentru care marfa care ne poate pune viața în pericol nu ajunge pe platforma europeană.

Spre deosebire de noi, celelate țări europene semnalează existența a sute de produse dăunătoare. Iar cei mai expuși sunt copiii.

Sistemul RAPEX funcționează din 2013 și constă într-o aplicație pe internet care este utilizată pentru comunicare.

Pot semnala probleme atât statele membre, cât și persoanele interesate, într-o secțiune publică.

Alertele vizează produse nealimentare care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. De exemplu, jucării, haine, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice și chiar autovehicule.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI