Anotimpul supraviețuirii pentru oamenii străzii. De multe ori, aceștia refuză ajutorul, spre surprinderea autorităților

25 noiembrie 2022, 17:59

Valentin are 60 de ani și se numără printre sutele de persoane fără adăpost din Iași. Locuiește la Centrul de Servicii Sociale din Iași. Acum o săptămână autoritățile locale au deschis cele două adăposturi din oraș, unde oamenii străzii pot înnopta pe timpul iernii și au parte de o masă caldă.

”Am fost şofer, conducător auto. M-a adus cineva, m-a găsit pe stradă. Ce-i cu tine, nu am unde să stau, hai că te ajut eu, şi a venit, a vorbit cu domnii de aici, şi m-au primit”, povestește Valentin, beneficiar, Centrul de Servicii Sociale din Iaşi.

Luminița, un alt beneficiar al centrului, este singura femeie care locuiește aici. Are 40 de ani și este la un pas să se angajeze pentru prima dată.

”Ca femeie de servici, matur, spăl, șterg geamurile, curăț bucătăria, curăț aragazul, tot”, spune Luminița, beneficiar, Centrul de Servicii Sociale din Iaşi.

”Suntem pregătiți să primim toți beneficiarii găsiți în stradă. Din anii anteriori știm că sunt 150-160 și mai putem suplimenta locurile”, anunță Luminița Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Iaşi.

Și în județul Neamț temperaturile au scăzut sub 0 grade pe timpul nopții. Dar, în mod surprinzător, oamenii străzii preferă să rămână în adăposturi improvizate, în loc să se cazeze în centrele sociale.

Beneficiarii au în adăpostul Direcției de Asistență Socială la dispoziție paturi, încăperi încălzite, așternuturi curate, dușuri și o masă gratuită. Cu toate acestea oamenii străzii nu vor să vină aici.

Noapte și zi, patrulele Poliției Locale din Piatra Neamț încearcă să îi convingă pe cei fără adăpost să meargă la centrul specializat.

”Aș merge, dar acolo mai e lume periculoasă, și mai bine, nu”, ne-a spus Alin, persoană fără adăpost.

Mădălina Zbranca, inspector, Direcția de Asistență Socială Piatră Neamț, ne-a declarat: ”Periodic identificăm persoanele fără adăpost și facem apel și la comunitatea locală să ne anunțe dacă cunosc persoane care stau în condiții improprii.”

Centrul Social Speranța din Piatra Neamț are peste 40 de locuri de cazare. Beneficiarii trebuie să respecte reguli stricte, iar persoanele în stare de ebrietate nu sunt primite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite