Anne Perry, criminala devenită scriitoare de romane polițiste, a murit la vârsta de 84 de ani

Anne Perry
Anne Perry
13 aprilie 2023, 12:20

Ea avea 84 de ani.

Anne Perry, o autoare prolifică ale cărei thrillere de epocă s-au vândut în peste 25 de milioane de exemplare în întreaga lume, avea 15 ani când, împreună cu prietena ei Pauline Parker, a ucis-o pe mama lui Pauline în Christchurch, Noua Zeelandă, în 1954. Honora Mary Parker a murit după ce a fost lovită cu o cărămidă de aproximativ 20 de ori, într-o crimă care a șocat țara.

În cadrul procesului s-a stabilit că cele două fete au plănuit crima pentru a evita să fie separate atunci când părinții lui Parker, în vârstă de 16 ani, plănuiau să o trimită în străinătate.

Biografa lui Perry, Joanne Drayton, a declarat că procesul a stârnit un interes sălbatic. „Matricidul, trădarea unei fiice de către o mamă, lesbianismul – homofobia era răspândită – au fost privite cu groază și cu un anumit grad de repulsie”, a declarat aceasta, citată de site-ul de știri Stuff.

Perry avea să nege ulterior că cele două au avut o relație romantică, declarând ziarului britanic Times că nu erau lesbiene, dar a recunoscut că relația lor a fost obsesivă.

Fiind adolescente, erau prea tinere pentru pedeapsa cu moartea și au fost în schimb încarcerate.

Perry a părăsit Noua Zeelandă după ce a fost eliberată din închisoare, cinci ani mai târziu, și a lucrat o vreme ca însoțitoare de bord. De asemenea, a devenit mormonă înainte de a se stabili într-un mic sat scoțian.

A început să scrie sub numele pe care îl adoptase după eliberarea din închisoare (se născuse Juliet Hulme), iar primul ei roman a fost publicat în 1979.

A urmat o carieră prolifică, în care a publicat zeci de titluri, printre care o serie de romane victoriene al căror personaj principal se numea Thomas Pitt și una cu un detectiv particular amnezic numit William Monk.

Povestea crimei vechi de 40 de ani a fost dramatizată de regizorul neozeelandez Peter Jackson în filmul din 1994, nominalizat la Oscar, „Heavenly Creatures”, în care Perry a fost interpretată de Kate Winslet.

Perry ar fi locuit în ultimii ani în Los Angeles pentru a promova adaptări cinematografice ale numeroaselor sale opere.

Editorul francez al autoarei, 10/18, a declarat pentru AFP că Perry a murit la Los Angeles pe 10 aprilie.

Un comunicat a precizat că Perry va fi ținută minte pentru „personajele sale memorabile, pentru acuratețea istorică, pentru calitatea povestirilor sale polițiste, dar și pentru explorarea problemelor sociale.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă