ANM: Vreme relativ caldă şi ploi puţine, în următoarele două săptămâni

Toamnă peisaj
Toamnă peisaj
10 octombrie 2022, 14:37

În Banat, în prima zi a intervalului, vremea va fi relativ caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 – 22 de grade, apoi pe 11 octombrie scăderea de temperatură la valorile diurne va fi semnificativă, până la o medie regională de 15 grade. În perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice de 18 – 19 grade, iar încălzirea estimată ulterior va însemna o medie regională în general de 22 – 23 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. Temperaturile minime vor fi în medie de 8 – 11 grade. Local şi temporar, se vor semnala ploi slabe în perioada 11 – 15 octombrie, iar în restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Crişana, în prima zi, vremea va fi relativ caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 de grade, după care se va produce o scădere de temperatură. Astfel, în perioada 11 – 15 octombrie, media regională a valorilor diurne va fi de 17 – 18 grade. Vremea va deveni caldă în a doua jumătate a intervalului, când media regională a temperaturilor maxime se va situa la valori de 21- 23 de grade. Temperaturile minime vor avea mici variaţii în prima săptămână, respectiv valori cuprinse între 6 şi 9 grade, apoi media acestora va fi de 8 – 9 grade. Pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe în perioada 11 – 15 octombrie. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv valori în medie de 16 – 18 grade, iar nopţile vor fi relativ calde pentru această
perioadă, cu o medie regională, în general, de peste 8 – 9 grade. Începând din 16 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire şi va deveni caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20 – 22 de grade, iar minimele la 5 – 7 grade. Local şi temporar se vor semnala ploi slabe, în perioada 12 – 14 octombrie, iar în rest doar pe arii restrânse.

În Maramureş,
în următoarele zile, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, cu valori de 16 – 18 grade. Din 16 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire şi va deveni caldă pentru această perioadă din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20 – 21 de grade. Temperaturile minime vor avea mici variaţii în prima săptămână, la valori cuprinse între 4 şi 9 grade, apoi media se va situa în jurul a 7 grade. Începând cu 12 octombrie vor fi intervale în care, local şi temporar, se vor semnala ploi slabe.

În Moldova, în perioada 10 – 15 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 15 – 18 grade, valori ce vor caracteriza o vreme normală termic. Începând din 16 octombrie sunt estimate temperaturi maxime peste normele climatologice, la o medie regională ce se va menţine la peste 20 de grade, până spre finalul intervalului de anticipaţie. Temperaturile minime vor fi în medie de 7 – 9 grade, cu excepţia nopţii de 10 spre 11 octombrie, când media acestora va scădea spre 3 – 4 grade. Ploi slabe se vor semnala în perioada 12 – 14 octombrie.

În Dobrogea, valorile termice diurne se vor situa în jurul a 18 grade, în prima săptămână, apoi se va încălzi uşor şi în această regiune, până spre o medie de 20 – 21 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că media acestora se va situa la valori de 10 – 12 grade. Temperaturi minime mai scăzute sunt posibile în noaptea de 10 spre 11 octombrie, când media va fi de 7 – 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicată în perioada 12 – 14 octombrie şi din nou spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi normală sub aspect termic, media maximelor va fi de 18 – 20 de grade, cu cele mai scăzute valori în data de 12 octombrie. În a doua săptămână, valorile termice vor creşte uşor şi treptat şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, media maximelor urmând a se situa în jurul a 22 de grade. Temperaturile nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, când vor fi cuprinse, în medie, între 7 şi 11 grade, cu cele mai scăzute valori în 11 octombrie, apoi media estimată va fi de 7 – 8 grade. Se vor semnala ploi slabe, local şi temporar, în perioada 12 – 14 octombrie, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse vor mai fi posibile ploi slabe, cel mai probabil spre finalul intervalului.

În Oltenia, în prima zi a intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 19 – 20 de grade, apoi în 11 octombrie se va produce o scădere de temperatură, până la o medie regională de 16 grade. În perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice uşor mai ridicate, la o medie de 17 – 18 grade, iar în a doua săptămână de anticipaţie vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu valori în medie de 20 – 22 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10 grade, în primele patru zile ale intervalului, iar ulterior media acestora va scădea la 7 – 8 grade. Pe arii restrânse şi temporar va ploua în perioada 11 – 15 octombrie.

La munte, vremea va fi normală din punct de vedere termic în prima săptămână, cu o medie a maximelor de 8 – 10 grade. Ulterior, se va încălzi în toată zona, iar până spre finalul perioadei de anticipaţie, media maximelor se va situa în jurul a 14 grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, respectiv o medie a acestora mai scăzută în prima săptămână la valori de 2- 4 grade, urmată de o creştere, spre 6 – 7 grade, în a doua săptămână. Ploi se vor semnala în perioada 12 – 14 octombrie, în timp ce, în restul intervalului, doar pe arii restrânse, cel mai probabil spre finalul acestuia.

 

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă