ANM. Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de luni seara

Praf saharian
Praf saharian
11 mai 2020, 16:46

„Începând din seara zilei de luni (11 mai), circulaţia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul şi sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În aceste zone temporar va ploua, fiind favorizată depunerea prafului, astfel încât concentraţia particulelor de praf care va ajunge deasupra României va fi redusă”, menţionează specialiştii.

Potrivit sursei citate, în România, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în noaptea de luni spre marţi (11/12 mai) în vest, nord-vest şi în centru. De asemenea, în prima parte a zilei de marţi (12 mai), fenomenul va fi prezent în zonele de deal şi de munte, precum şi în centrul şi nord-estul teritoriului.

ANM a emis, în acelaşi timp, o informare de vremea rea, ce va intra în vigoare începând din această seară, de la ora 22:00, şi va fi valabilă până marţi, la ora 9:00.

În intervalul menţionat, local în regiunile vestice, nordice şi centrale şi pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Aversele vor putea avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp.

De asemenea, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi se vor înregistra la rafală viteze cuprinse, în general, între 45 şi 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70 – 80 km/h.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă