ANM: Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării. Maximele se vor situa între 38-40 de grade. Luni, regiunile sudice şi sud-estice se vor afla sub cod galben

Cod portocaliu de caniculă
Cod portocaliu de caniculă
22 iulie 2022, 08:43

Directoarea ANM Elena Mateescu a precizat că duminică avertizarea meteo cod portocaliu va fi extinsă pentru zona de sud:

“Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi. Vorbim şi de averizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că, şi în aceste zone, valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10,00 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 şi 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a precizat Mateescu.

Elena Mateescu a adăugat că, în următoarea lună, vremea va fi caldă şi nu se vor înregistra precipitaţii.

“În intervalul 25 iulie – 22 august, rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a explicat directorul ANM.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite