ANM asigură fluxul de date pentru avertizările de fenomene meteo extreme transmise prin Ro-Alert

Vreme capricioasă pe Glob
Vreme capricioasă pe Glob
10 decembrie 2020, 19:04

„Demersurile comune ale tuturor instituţiilor implicate contribuie la eforturile naţionale în ceea ce priveşte adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Este esenţial ca populaţia să fie informată rapid şi eficient atunci când factorii climatici riscă să devină un pericol. Iar analizele noastre ne arată că aceste situaţii apar, din păcate, din ce în ce mai des la noi în ţară. Tocmai de aceea lucrăm continuu pentru ca niciun astfel de fenomen să nu ne prindă nepregătiţi”, susţine ministrul de resort, Mircea Fechet.

Conform datelor centralizate, în acest an, până în prezent, ANM a emis 160 avertizări Cod roşu de vreme severă imediată, faţă de 79 pe parcursul anului 2019 şi doar o avertizare, în 2018.

În cursul acestui an, ANM împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au făcut demersuri pentru interconectarea sistemului Ro-Alert cu sistemul SAM (Sistem Avertizări Meteo) din administrarea Administraţiei, conform cerinţelor tehnice şi de securitate cibernetică furnizate de STS, în scopul transmiterii automate a avertizărilor de vreme severă imediată în formatul CAP (Common Alerting Protocol) specific standardelor de alertare a populaţiei EU-ALERT.

MMAP asigură, prin Administraţia Naţională de Meteorologie, funcţia de autoritate cu rol principal în tipurile de risc privind fenomenele meteorologice extreme, precum şi cea de autoritate cu rol secundar sau de prevenire în cazul riscurilor sau riscurilor asociate legate de fenomene meteorologice extreme

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite