ANM: Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în aproape toată țara

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol, respectiv o secetă pedologică moderată, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 15 - 21 ianuarie 2021.

15 Ianuarie 2021, 08:36 (actualizat 15 Ianuarie 2021, 13:36) Știrile TVR |
Teren agricol

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor (-10...-15...-20 grade Celsius), precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi bună, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă. La speciile pomicole şi viticole din majoritatea plantaţiilor se va menţine stadiul de repaus vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice se vor desfăşura cu dificultate, însă specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Potrivit ANM, din punct de vedere termic, în perioada analizată va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15 şi 0 grade Celsius, mai scăzute cu 1 - 8 grade în raport cu mediile climatologice, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între -10 şi 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -20 şi -4 grade Celsius, local producându-se îngheţ la sol.

De asemenea, meteorologii prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI