Animalele de companie ajută la menținerea sănătății creierului

24 mai 2023, 09:36

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a dezvăluit că animalele de companie pot ajuta la menținerea sănătății creierului la adulții cu vârsta peste 65 de ani. Studiul a evaluat datele dintr-un sondaj național realizat în perioada 2010-2016, în care au fost incluși aproximativ 20.000 de adulți.

Conform cercetării, volunatarii trecuți de 65 de ani care au deținut un animal de companie timp de cel puțin 5 ani au înregistrat scoruri cognitive mai bune, în special la testele de reamintire a cuvintelor, în comparație cu cei care nu dețin animale de companie. Studiul a evidențiat faptul că un animal de companie poate ajuta la atenuarea tulburărilor cognitive, cum ar fi demența. Totuși, acest efect benefic a fost observat doar în rândul proprietarilor de animale de companie cu vârsta peste 65 de ani.

Studiile anterioare au arătat că animalele de companie pot influența sănătatea prin reducerea singurătății și a stresului, oferind sprijin emoțional. În ceea ce privește sănătatea creierului îmbătrânit, studiul realizat la Universitatea din Michigan sugerează că există o legătură între deținerea animalelor de companie și scorurile cognitive mai bune. Oamenii de știință presupun că beneficiile acestei relații ar putea fi mai evidente la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, deoarece tulburările cognitive, cum ar fi boala Alzheimer cu debut tardiv, se manifestă de obicei în această perioadă a vieții.

În plus, studiul a evidențiat că proprietarii de animale de companie tind să fie mai activi fizic și prezintă o incidență mai mică a diabetului și a hipertensiunii arteriale în comparație cu cei care nu au animale de companie. Acest lucru sugerează că alți factori, precum nivelul de activitate fizică crescut și interacțiunea cu animalele, pot contribui la beneficiile pentru sănătatea creierului.

Spre exemplu, câinii sau pisicile, pot fi o sursă de sprijin social și pot promova starea de bine psihologic, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății cognitive. Așa că… nu mai stați pe gânduri! Avem cu toții nevoie de un animal de companie mai mult decât credem de fapt!

Un articol de Maria Chiriță

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite