Animale fără apărare. Violența, comerțul ilegal sau abandonul, cele mai frecvente probleme cu care se confruntă asociațiile pentru protecția animalelor

19 februarie 2021, 11:01

Am solicitat un punct de vedere Poliției Române cu referire la aspecte care țin de protecția animalelor. Multe dintre răspunsurile pe care le-am primit sunt diferite însă de realitatea pe care o descriu reprezentanții ONG-urilor din domeniu.

Cea mai mare dintre problemele pe care le semnalează asociațiile pentru protecția animalelor este cea privind infracțiunile asupra animalelor, comise de angajați ai statului. În solicitarea pe care am adresat-o Ministerului Afacerilor Interne, am întrebat dacă există statistici în legătură cu acest fenomen. Răspunsul a fost negativ.

O altă problemă despre care vorbesc adesea reprezentanții organizațiilor este faptul că nu se verifică respectarea obligativității microcipării și a sterilizării câinilor cu sau fără stăpân.

Poliția Română transmite următoarele: „…constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de către inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, din unitățile administrativ-teritoriale.”

Asociațiile pentru protecția animalelor arată însă că, de multe ori, polițiștii nici nu cunosc legislația în domeniu.

În ce privește comerțul ilegal cu animale de companie și abandonul, ni s-a transmis că, pentru a rezolva această problemă, Poliția Română cooperează cu instituțiile statului și colaborează cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale. Și în acest caz, ONG-urile transmit că realitatea este alta.

Totuși, reprezentanții asociațiilor speră că lucrurile se vor schimba și că va exista o colaborare cu autoritățile. Există cazuri care arată o evoluție în acest sens. Săptămâna trecută, la Cluj, a fost semnalat la 112 un caz în care o pisică adoptată a fost ucisă de un minor, care a și filmat totul. Poliția a reacționat și a întocmit un dosar penal.

„…constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de către inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, din unitățile administrativ-teritoriale.”

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei Române. Centrul de Informare şi Relaţii Publice

„Pentru îndeplinirea atribuțiilor de specialitate și funcționale, a misiunilor și sarcinilor profesionale, Poliția Română cooperează cu instituțiile statului și colaborează cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale…”

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei Române. Centrul de Informare şi Relaţii Publice

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite