Explorarea Cosmosului înseamnă și poluare. Pământenii caută soluții pentru reducerea deșeurilor de pe orbită

Zecile de ani de când oamenii explorează Cosmosul nu înseamnă numai descoperiri uimitoare, ci şi gunoi. În spațiu au rămas tot felul de resturi. Sunt ameninţaţi sateliţii pe care ne bazăm pentru comunicații globale sau date meteorologice, dacă ar fi să dăm doar câteva exemple. Europenii trag semnalul de alarmă: trebuie găsite soluţii pentru a face curăţenie pe orbită.

19 Februarie 2018, 09:22 (actualizat 19 Februarie 2018, 10:30) Știrile TVR |
Poluare în spațiu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Peste 750.000 de fragmente mari de peste un centimetru plutesc în spațiul cosmic, din cauza oamenilor. Sunt module de racheta uzate, sateliți vechi sau doar capace pentru lentile, nituri ori bucăți de vopsea exfoliată. Zboară pe orbita cu pana la 28.000km/oră, sunt tot mai multe și mai amenințătoare.

Fragmentele mari se pot lovi unul de altul şi astfel apare un nor de alte fragmente, mai mici, care lovesc și ele alte resturi şi se declanşează aşa-numitul "sindrom Kessler", o reacţie în lanţ care nu poate fi controlată, explică Luisa Innocenti, expert Agenția Spațiala Europeană.

Pe măsură ce colonia de deșeuri crește, e tot mai mare probabilitatea coliziunilor în spațiu. În plus, există riscul de distrugeri la sol, dacă fragmentele supraviețuiesc reintrării în atmosfera Pământului.

Trebuie făcută curățenie! îndeamnă Agenția Spațială Europeană. Pot fi de ajutor, de exemplu, niște nave spatiale anti-gunoaie, înarmate cu harpoane, brațe robotizate sau plase.

De la lansarea primei nave spațiale, Sputnik 1, în 1957, oamenii au pus pe orbită cam 6.000 de sateliți ce deservesc aplicații civile, comerciale și militare. În prezent sunt activi 800 dintre ei. Adăugăm stația spațială internațională și navetele trimise în cosmos pentru explorare. Orice alt obiect produs de om și alfat în spatiu intra la categoria "gunoi".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI