Angela Merkel va renunța la președinția Uniunii Creștin Democrate (CDU) și a spus că acesta este ultimul ei mandat de cancelar

29 octombrie 2018, 11:40

„Merkel nu va mai reprezenta preşedinţia partidului”, a declarat un responsabil al CDU, sub acoperirea anonimatului, citat de AFP, care confirma astfel o informaţie apărută în presa germană.

Ulterior, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că nu va mai candida la conducerea Uniunii Creştin-Democrate şi că actualul mandat al ei la şefia guvernului de la Berlin este ultimul.

‘Am un ferm sentiment că a sosit momentul să deschidem un nou capitol. În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU. În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Budestag şi nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică, a declarat Angela Merkel în fața presei.

Informația vine la o zi după înfrângerea în alegerile regionale din Hesse și Bavaria.

Congresul va avea loc în decembrie.

Angela Merkel se află și sub presiunea partenerilor social-democrați din coaliție care i-au dat un ultimatum până la începutul anului viitor să ia măsuri pentru relansarea imaginii guvernului.

Social-democrații au pierdut chiar mai mult decât creștin-democrații iar principalii câștigători sunt verzii și dreapta radicală din Alternativa pentru Germania.

În vârstă de 64 de ani, Merkel conduce CDU din 2000 și acum are de rezolvat atât succesiunea la președinția partidului cât și dosare europene fierbinți ca Brexitul, bugetul falimentar al Italiei și ascensiunea partidelor populiste.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite