Angela Merkel s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă. Primire călduroasă, fără concesii vizibile

28 aprilie 2018, 13:30

O vizită de 3 ore fără fast, dar cu sărutări pe obraz și strângeri de mână.

„Avem o relație fantastică, sunteți o femeie extraordinară și vă felicit pentru realegere”, a declarat Donald Trump. A fost o primire mult mai călduroasă față de cea de anul trecut, când a părut că nu aude ziariștii cerând o strângere de mână.

Au fost câteva puncte cheie pe agendă: tarifele majorate pentru importurile europene de oțel și aluminiu, cheltuielile pentru apărare în cadrul NATO și  acordul cu Iranul, o nouă încercare a Germaniei, după Franța, de a-l convinge pe președintele Trump să nu renunțe la acordul privind dosarul nuclear.

Angela Merkel: Acest acord nu e nici pe departe perfect. Nu va rezolvă toate problemele cu Iranul. E doar o bucată dintr-un mozaic, dintr-o construcţie mai mare la care putem lucra.

Președintele Trump a argumentat în fața cancelarului german de ce aliații din NATO trebuie să-și majoreze contributiile pentru apărare. Germania alocă acum undeva la 1,1% din PIB și a acceptat o creștere până la 1,3% pentru apărare.

Donald Trump, preşedintele SUA: “Noi protejăm Europa şi, totuşi, noi plătim mai mult decît oricine altcineva. NATO este minunată,  dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi. Şi de ce plătim noi majoritatea costurilor? Ne ocupăm de aceste lucruri, este nedrept”.

Președintele Trump nu pare să fi făcut concesii după vizitele celor doi lideri ai Europei.

Evaluările vor fi mai clare săptămâna viitoare, când intră în vigoare noile tarife pentru importurile de oțel din UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite