Angela Merkel: România a făcut pași importanți în reformă, în combaterea corupției, iar procesul trebuie să continue

19 iunie 2017, 12:25

România a făcut progrese importante in statul de drept și lupta anticorupție, iar o slăbire a acestor progrese nu ar fi un lucru bun și va trebui să chestionam anumite procese, a declarat cancelarul german Angela Merkel în declarația comună ținută cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele român a precizat că i-a relatat Angelei Merkel cum a decurs vizita sa din SUA. Am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună și importantă: relația transatlantica e vitală, UE e importantă pentru SUA și invers, a explicat Iohannis.

Declarații Klaus Iohannis:

  • Mulțumesc foarte mult, stimată doamnă Cancelar Federal!
  • Mulțumesc pentru această întâlnire deosebit de bună și intensă!
  • Am început astăzi o vizită de lucru în Germania.
  • Primul lucru, când am ajuns și am intrat în Cancelaria Federală, a fost să semnez în cartea de condoleanțe pentru fostul Cancelar Federal, Helmut Kohl, care a decedat zilele trecute și mi-am exprimat condoleanțele în numele României, românilor și în nume propriu, inclusiv semnând în cartea de condoleanțe.
  • Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm și să celebrăm – 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice între Germania și România, 25 de ani de când s-a semnat Tratatul de prietenie între Germania și România, și 10 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, atunci sub Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.
  • Relația cu Germania este pentru România nu doar una de importanță strategică, este și o relație privilegiată și, cu siguranță, una dintre cele mai bune relații pe care le avem, și doamna Cancelar și cu mine ne-am propus să păstrăm această relație și să o îmbunătățim.
  • Aș menționa aici faptul că Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România. Este pe primul loc, cu creșterii constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil și cred că arată că suntem nu doar apropiați politic, ci suntem apropiați și economic.
  • Importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania a fost subliniată de noi amândoi și credem că aceste comunități contribuie semnificativ la crearea unui pod între națiunile noastre, respectiv la întărirea acestui pod între națiunile noastre.
  • Am vorbit, evident, mult și despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat și îmbunătățit.
  • Trebuie, părerea mea, să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăși de cetățeanul european, de a asigura securitatea spațului european și de a găsi cele mai bune căi de a face Uniunea Europeană mai bună. Mai bună însemnând să funcționeze mai bine, să fie mai eficientă și mai acceptată.
  • În acest context, evident, am menționat tema Spațiului Schengen și doamna Cancelar m-a încurajat să continui discuțiile și cu alți parteneri europeni, poate reușim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluționare.
  • Sigur că și tema Președinției românești a Consiliului Uniunii din 2019 a fost abordată și trebuie să reamintesc că exact în timpul în care vom avea noi Președinția vor apărea teme grele.
  • Se finalizează Brexit-ul, se discută următorul buget al Uniunii, și cred că putem să jucăm un rol nu doar important, ci și pozitiv atunci când vom prezida Consiliul.
  • Am discutat despre relația transatlantică. Am relatat, pe scurt, cum a decurs vizita pe care am făcut-o acum câteva zile în Statele Unite, în Washington, și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună și importantă, că relația transatlantică este vitală, că Uniunea Europeană este importantă pentru SUA și SUA este importantă pentru Uniunea Europeană.
  • Suntem de aceeași părere, că nu trebuie să optăm între NATO și Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătățirea întregii situații în care ne aflăm.
  • Am trecut în revistă, în mod natural, vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei.
  • Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre Spațiul Mării Negre și despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice.
  • Este un spațiu care este vital, nu numai pentru Uniune, dar și pentru NATO, și, în sens larg, pentru securitatea noastră, a întregii regiuni.
  • În final, vreau să mai subliniez o dată că această discuție foarte intensă și foarte bună mi-a făcut mare plăcere și îi mulțumesc doamnei Cancelar Merkel.

Declarații Angela Merkel:

  • Mă bucur foarte mult să îl salut pe Președintele României, domnul Klaus Iohannis
  • Fiind invitat să vorbească mâine la o ceremonie pentru comemorarea victimelor refugiului, unde va avea discursul principal, noi am folosit această ocazie să aprofundăm relația noastră bilaterală foarte bună și să ne întâlnim aici, la Cancelaria Federală
  • Mulțumesc, domnule președinte, pentru că v-ați înscris în cartea de condoleanțe pentru decesul fostului Cancelar Federal Helmut Kohl! Cred că este un gest de recunoștință și de respect față de rolul lui Helmut Kohl în evoluția Europei de Est în această perioadă de tranziție
  • Vizita are loc într-un an cu mai multe aniversări în relația noastră bilaterală, 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice între țările noastre, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între țările noastre, și 10 ani de statut de membru al Uniunii Europene
  • Minoritatea germană din România îndeplinește o funcție importantă de punte între societățile celor două țări, iar Președintele Iohannis este un exemplu foarte bun în acest sens.
  • Am vorbit și despre relațiile economice, care au avut o evoluție foarte dinamică, au fost creșteri considerabile anul trecut, de ordinul zecilor de procente.
  • Am vorbit și despre digitalizare. Președintele m-a asigurat că România este o locație foarte bună pentru specialiștii IT. Acestea sunt domenii foarte importante pentru noi.
  • Am abordat și problemele foarte importante pentru Uniunea Europeană
  • Vom avea un Consiliu European în această săptămână și vom acționa în comun privind extinderea pieței digitale.
  • Am menționat încă o dată faptul că România, după aderarea la UE, a înregistrat progrese importante în ceea ce privește statul de drept și a luptei împotriva corupției
  • Totodată, am avertizat că abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate în procesul de reformă, dar știu, totodată, că Președintele Iohannis sprijină acest proces și vreau să îi mulțumesc în acest sens pentru eforturile depuse în beneficiul statului de drept din România
  • Revenind la Consiliul European, vom aborda subiecte la care România și Germania au poziții comune, cum ar fi combaterea terorismului, protecția mediului și chestiunea politicii privind migrația
  • Noi trebuie să înregistrăm progrese privind protejarea frontierelor externe, unde s-au făcut progrese deja, dar și în ceea ce privește stabilitatea în țările de proveniență, și aici tematica Libiei este de cea mai mare importanță
  • De aceea, am discutat cu președintele Iohannis despre evoluția din regiune și spiritul cooperării trebuie să joace un rol important aici, deoarece, în anumite țări, precum Yemen sau Siria, va fi nevoie de politici speciale
  • Încă o dată, bine ai venit aici, dragă Klaus!

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

Klaus Iohannis: – Chestiunea celor două viteze nu mai e de actualitate

– Nu e cazul să optăm între NATO și UE sau între UE și SUA.

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere și cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue.

________________________________________________

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 19-21 iunie, o vizită în Republica Federală Germania.

Vizita președintelui în Germania are loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Agenda întrevederilor este axată pe aprofundarea relaţiei bilaterale cu caracter strategic dintre România şi Germania şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană şi pe cea internaţională.

Preşedintele României va participa, marți, la Berlin, în calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului şi expulzării. Klaus Iohannis va susţine principala alocuţiune din cadrul ceremoniei.

Preşedintele Iohannis va mai participa, la sediul Ambasadei României la Berlin, la două momente simbolice. Primul eveniment este dedicat aniversărilor din cadrul relaţiei bilaterale din acest an, marcate printr-o expoziţie fotografică şi documentară cu titlul ’50-25-10: România – Germania – Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună’, care va fi inaugurată de preşedintele României. În cadrul celui de-al doilea moment, va avea loc înmânarea Ordinului ‘Sfântul Gheorghe’, decernat la data de 3 februarie de Balul Operei ‘Semper’ din Dresda, eveniment la care preşedintele Klaus Iohannis nu a participat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite