Angela Merkel, cel mai puternic lider din Europa

Angela Merkel este cancelar de 12 ani - o performanţă unică în democraţiile occidentale. Pentru unii, este politician echilibrat, de bun simţ. Pentru alţii, un lider inconştient care pierde controlul asupra identităţii europene şi germane.

24 Septembrie 2017, 19:46 (actualizat 24 Septembrie 2017, 20:04) |
$article.media.images[0].description
Angela Merkel "
 |  GALERIE FOTO

Angela Merkel are 63 de ani. Mama ei s-a  născut la Gdansk, în Polonia, și a  fost  profesoară de latină şi engleză, tatăl era pastor luteran. Întreaga familie s-a mutat de la Hamburg în fosta Republică Democrată Germană, pentru că tatăl său a primit o parohie acolo.

A contat foarte mult educaţia religioasă a Angelei, cum a contat şi faptul că a crescut într-un regim totalitar. Avea să înveţe rusa în şcoală, pe care o vorbea fluent, şi s-a distins pentru performanţele sale la fizică şi matematică.

(w500) Angela Mer

Mai târziu, tânăra avea să fie profesor şi cercetător la Institutul de Chimie- Fizică din Academia de Ştiinţe din Berlin - tot în fosta RDG, până în 1990. A intrat în politică după căderea zidului Berlinului, ajutată şi de faptul că până atunci nu avusese legături cu partidul Comunist. După reunificarea Germaniei, s-a alăturat formaţiunii CDU, creştin-democraţii, şi a fost aleasă în primul parlament al ţării.

A fost remarcată de Helmult Kohl, cancelarul de atunci, şi numită ministru al Sănătăţii şi Femeilor. În 2005 l-a învins în alegeri pe Gerhard Schroeder, din partea social-democraţilor - şi i-a urmat în postul de cancelar.

(w500) Angela Mer

Un om extrem de tenace, la summiturile tensionate, care durau şi toată noaptea, rămânea ultima. A ghidat Germania şi Europa prin perioada de austeritate de după criza din 2008 - dar cea mai controversată decizie a fost cea de a primi sute de mii de refugiaţi din Siria, Irak şi Afganistan.

Angela Merkel nu are copii. Este însă supranumită de germani "mutti" - sau "mami", poreclă zisă de unii cu drag, de alţii dispreţuitor. Soţul său este om de ştiinţă şi sunt recunoscuţi pentru un stil de viaţă rezervat. Au un apartament în Berlin, merg în weekenduri la o casă la ţară şi îşi fac singuri cumpărăturile.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI