Angajatorii caută muncitori români. În acest moment sunt disponibile în străinătate 1080 de locuri de muncă

28 decembrie 2017, 20:16

Nu e ţară din Uniunea Europeană care să nu dorească să angajeze muncitori români. Spre exemplu, angajatorii din Portugalia caută în România peste 300 de culegători de zmeură, în timp ce în Spania ar fi nevoie de 150 de agricultori români. Maltezii vor de la noi şoferi de autobuz  –  peste 150 de oameni, în timp ce Marea Britanie caută în România măcelari, peste 50 la număr.

Se caută la fel de mult şi îngrijitorii la domiciliu. Italienii vor 40 de astfel de persoane. De asemenea, e nevoie de şoferi de camion în Germania, de muncitori calificaţi în construcţii, instalatori sau tehnicieni în ţări precum Cehia sau Belgia.

În total, în acest moment sunt disponibile, prin reţeaua EURES, aproape 1.100 de locuri de muncă pentru români în 16 ţări din Europa. Numai că sunt slabe şanse ca angajatorii europeni să găsească aceşti muncitori în ţara noastră.

Angajatorii oferă salarii de peste o mie de euro, cazare la preţ redus sau o masă pe zi. Chiar şi aşa, românii dispuşi să plece peste graniţe sunt tot mai puţini.

Specialiştii vorbesc de o criză de forţă de muncă în toate domeniile.

Se găsesc foarte greu muncitori și pentru piața internă. Așa că guvernul a hotărât ca anul viitor să suplimenteze numărul străinilor din afara spațiului comunitar care se pot angaja în România, de la 5500 la 7000.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă