Angajaţii străini care lucrează în România ajută bugetul și sistemul de pensii, care în următorii ani ar putea intra în colaps

3 decembrie 2023, 19:24 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:05)

Amandeep a venit acum 4 ani să muncească în România. În India lucra în construcţii, iar după ce şi-a încercat norocul, câteva luni, în Dubai, a venit în România, unde este responsabilul cu spălarea și degresarea aluminiului, la fabrica la care lucrează.

Amandeep Singh – angajat străin: Un prieten mi-a spus să vin în România, pentru că e o ţară bună. Oferă un salariul bun. Am venit pentru viitorul meu, pentru familia mea. De asta am venit.

Amandeep, la fel ca şi celelalte sute de mii de angajaţi străini care lucrează în România, sunt o resursă nu doar pentru firmele care cu greu pot găsi forţă de muncă în România, ci şi pentru bugetul de stat, în special pentru sistemul de pensii, care în următorii ani ar putea intra în colaps.

Oana Călin – reprezentant Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: Orice plătitor de taxe străin, non-european, pe teritoriul României taxele rămân aici, chiar dacă ei pleacă aceşti bani rămân aici. Forţa de muncă străină care vine la muncă pe teritoriul României este un factor major de a preveni colapsul bugetului alocat pentru pensii.

Pentru 2024 se ia în calcul mărirea cu 40% a numărului de străini care să fie admişi pe piaţa muncii de la noi din ţară, de aproape 3 ori mai mare decât în 2021. Asta înseamnă automat şi mai mulţi bani la bugetul statului.

Importul de angajați străini ar putea să aducă numai la bugetul de pensii 316 milioane de euro, dacă toți cei 140.000 de lucrători non-UE ar veni să muncească în România, în 2024, şi ar fi plătiţi doar cu salariul minim pe economie.

Sociologii spun că angajaţii străini sunt doar o soluţie la acoperirea găurii de la bugetul de stat.

Bogdan Voicu, sociolog: Ceea ce ar putea să facă Guvernul român este să investească masiv în educaţie, astfel încât să ai muncitori înalţi calificaţi. Dar rezultatul nu se vede imediat. Ai nevoie de o investiţie constantă, continuă , măcar 10 ani.

Asta ar reduce considerabil numărul asistaţilor social, care ar deveni angajaţi calificaţi de pe urma cărora statul ar încasa bani.

Dacă în urmă cu câţiva ani România importa forţă de muncă necalificată, în prezent cererea vizează angajaţi calificaţi, de pe urma cărora statul încasează şi mai mulţi bani. Numai la firma unde lucrează Amandeep, peste jumătate dintre muncitori sunt străini, specializaţi în diverse proceduri de prelucrare şi vopsitorie a aluminiului. Iar managerii vor să mai angajeze și anul viitor.

Cezar Dobre – reprezentant fabrică de prelucrare şi vopsitorie aluminiu: Aşteptăm un contingent de 10 lucrători din Sri Lanka în perioada imediat următoare şi probabil pe parcursul anului viitor încă 30-40. Căutăm forţă de muncă calificată, vorbim aici de sudori, vorbim aici de vopsitori industrial, vorbim de lăcătuşi mecanici. Din păcate, pe piaţa românească, în ciuda insistenţelor noastre de-a lungul anilor nu găsim aşa ceva.

Și asta pentru că, în fiecare an, România pierde sute de mii de locuitori. În perioada 2018 – 2022, peste 1 milion de români au ales să emigreze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite