Angajaţi nepregătiţi în cazul dispariţiilor. EXCLUSIV TVR Un polițist care a preluat apelul Alexandrei se apără

30 iulie 2019, 20:14

Polițistul care a preluat apelul Alexandrei, în dispeceratul din Slatina al IPJ Olt, a explicat pentru Știrile TVR de ce nu a putut discuta mai mult cu tânăra omorâtă ulterior de Gheorghe Dincă.

Dispecer Poliție: Trebuie să rapundem în 9 secunde la apelul 112 și pe cel anterior să îl rezolvăm și să înțeleagă situația asta pentru că nu avem cum. Noi preluăm apelul și îl dăm mai departe telefonic nu prin vreo aplicație IT sau prin altceva. Eram singur în dispecerat și toți colegii sunt singuri pe fiecare tură, nu există altă persoană care să ne ajute să preluăm următorul apel. Nu există așa ceva.

Polițiștii din dispecerat ar trebui să aibă pregătirea necesară pentru a obține cât mai multe informații încă de la primul apel de ajutor. Ei sunt cei care dau mai departe datele obținute ofițerului de serviciu și echipelor aflate pe teren.

E nevoie însă de pregătire, de reguli și de tehnică performantă. Toate însă lipsesc, susțin sindicaliștii.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol: Nu există niciun fel de procedură. Colegii de la dispecerat nu sunt pregătiți de către nimeni. Noi am cerut de nenumărate ori pentru că în situația în care nu e procedură exactă oricine poate să interpreteze în orice mod discuțiile pe care le are dispecerul.

La lipsa de pregătire a personalului se adaugă și legislația insuficientă în cazul disparițiilor minorilor.

Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC: Nu avem un cadru juridic privind disparițiile. Avem o cutumă, noi înrgistrăm în registrul de sesizări și reclamații, adică la general, și încercăm să căutăm prin mijloacele pe care le avem la îndemână: fotografii, identificăm martorii, audieri, chestii din astea, informative și atât. Nu putem să dăm în urmărire niciun aparat electronic pe care l-ar avea la îndemână victima, în sensul de localizare.

În același timp, polițiștii trebuie să constate că există o infracțiune în aceste cazuri pentru a putea constitui un dosar penal. Așa cum s-a întâmplat în cazul Alexandrei Măceșanu, care le-a spus operatorilor 112 și polițiștilor că a fost bătută, răpită și violată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite