Conflictul politic la nivel înalt, fie și indirect, a pus frână dorinței angajaților de la metrou să facă grevă. Programat pentru mâine, protestul a fost amânat, pentru că sindicaliștii de le metrou doreau să discute cu noul ministru de la Transporturi, Lia Olguța Vasilescu. Deocamdată decizia rămâne la vechiul ministru, Lucian Șova. Între timp și Tribunalul București a decis că încetarea lucrului este ilegală. În tot acest conflict de muncă, pe lângă salarii, sunt în joc și veniturile de milioane de lei ale sindicatelor, obținute din închirierea spațiilor comerciale din subteran.
Metroul bucureștean transportă, zilnic, aproximativ 700.000 de persoane. Vestea că angajații "Metrorex" renunță la greva generală programată pentru miercuri i-a surprins pe călători.
Sindicaliștii au decis să mai aștepte până când Ministerul Transporturilor va avea o nouă conducere. Dar, pentru moment, schimbarea e în impas.
Între timp, judecătorii Tribunalului București au decis că oprirea lucrului este ilegală. Instanța stabilise deja că greva de avertisment de săptămâna trecută a fost în afara legii.
Sindicaliștii cer, în continuare, o majorare a veniturilor cu 42%. Dar conducerea Metrorex nu este dispusă să ofere mai mult de 18%. Miza negoicierilor este însă mult mai mare.
Sindicaliștii au rămas fără veniturile anuale de milioane de lei, care erau obținute din închirierea spațiilor comerciale.
Câștigul mediu brut al unui angajat de la metrou este de 7.500 de lei. La acesta se adaugă și alte beneficii cum ar fi tichetele de masă, reduceri la alte mijloace de transport și tarife preferențiale la un hotel din stațiunea montană Bușteni.