Din această lună, firmele care cumpără produse realizate de persoane cu handicap nu mai sunt scutite de la plata unor taxe către buget, așa cum se întâmpla până acum. Astfel că tot mai mulți angajați cu dizabilități sunt puși pe liber de patroni.
Costin are 27 de ani. Lucrează într-o legătorie din Curtea de Argeș, unde face articole de papetărie și lumânări decorative. Acum, a fost anunțat că trebuie să plece.
Și Camil este în aceeași situație. Spune că nu are încotro și va cere ajutorul de handicap de la stat.
Legătoria din Curtea de Argeș funcționează de 8 ani și are cinci angajați. Toți, persoane cu handicap. De vineri, contractul lor de muncă încetează, pentru că unitatea specială în care lucrează a rămas fără comenzi după ce legea s-a modificat. De la 1 septembrie firmele care nu angajează persoane cu dizabilități sunt obligate să plătească o taxă dublă la stat. Până acum, puteau opta ca în locul taxei să cumpere bunuri și servicii de la unitățile protejate, în care lucrează angajați cu nevoi speciale.
În cele peste 730 de unități protejate autorizate din țară lucrează aproape 2000 de persoane cu handicap. Alte 33 de mii care au diverse dizabilități sunt angajate în companii obișnuite.
Ministerul Muncii susține că sumele încasate de la firmele care nu au angajat persoane cu handicap vor fi folosite pentru a majora ajutorul acordat de stat acestor persoane. Mai mult, unitățile protejate s-ar fi transformat într-o afacere cu câștiguri impresionante pentru patroni.
În Romania sunt aproape 800 de mii de persoane cu dizabilități susținute prin ajutoare de stat.