Unii angajatori interzic, tacit sau deschis, accesul la instrumentele de IA ca ChatGPT-ul. Dar angajații care le adoră găsesc noi modalități de a le utiliza în secret, scrie BBC.
Odată cu lansarea ChatGPT-ului de către OpenAI în noiembrie 2022, companiile au încercat din răsputeri să țină sub control utilizarea acestuia la locul de muncă.
„Multe organizații sunt îngrijorate că datele lor vor fi divulgate, și nu doar involuntar, atunci când antrenează algoritmii OpenAI în baza informațiilor sensibile, dar și că vor fi scoase la iveală secrete corporative ca răspuns la sugestiile concurenților”, spune Simon Johnson, șeful grupului de economie globală și management la Școala de Management Sloan, din Massachusetts.
Cu toate acestea, multor lucrători le place tehnologia, și au ajuns chiar să depindă de ea.
„Acestea sunt instrumente practice care ne fac viața mai ușoară, precum agregarea conținutului, încât nu va mai fi necesară căutarea în diverse surse pentru a găsi o politică organizațională obscură, ChatGPT putând oferi eventual o primă schiță utilă”, spune Byran Hancock, partener la McKinsey & Co, cu sediul la Washington. „De asemenea, poate ajuta la îndeplinirea sarcinilor tehnice, precum codificarea, și la completarea sarcinilor de rutină care ameliorează încărcarea cognitivă și îmbunătățește orarele angajaților.”
Matt, consultant de afaceri cu sediul la Berlin și colegii săi erau printre primii angajați de la locul lor de muncă care au descoperit ChatGPT-ul, la doar câteva săptămâni după lansarea sa. „E ca și cum ai descoperi un șiretlic pentru a trișa la jocurile video”, spune Matt. „Eu i-am pus o întrebare foarte tehnică pentru teza mea de doctorat, iar acesta a oferit un răspuns pe care nimeni nu ar fi fost capabil să-l găsească în lipsa consultării cu experții de nișă. Eu știam că va marca un punct de cotitură.”
În acest mediu cu un ritm alert, sarcinile cotidiene – precum cercetarea subiectelor științifice, colectarea surselor și elaborarea prezentărilor exhaustive pentru clienți – a devenit dintr-o dată o floare la ureche. Există o singură problemă: Matt și colegii săi au trebuit să păstreze secretul utilizării ChatGPT-ului. Ei au accesat instrumentul pe ascuns, în mod special în zilele când lucrau de acasă.
„Noi aveam un avantaj competitiv semnificativ față de colegii noștri, producția noastră fiind mult mai rapidă, iar ei nu puteau înțelege de ce. Managerul nostru era foarte impresionat și a vorbit despre performanța noastră cu managementul superior”, spune el.
Fie că tehnologia este interzisă în mod explicit, fie că este văzută prost sau le oferă lucrătorilor un avantaj ascuns, anumiți angajați caută modalități în care pot continua să utilizeze discret instrumentele de IA generativă.Tehnologia devine tot mai mult o taină a angajaților: într-un studiu efectuat în februarie 2023 de rețeaua de socializare profesională Fishbowl, 68% din cei 5.067 de respondenți care au folosit IA la muncă au spus că nu le-au dezvăluit acest lucru șefilor.
Chiar și în cazuri în care nu există interdicții la locul de muncă, angajații doresc adesea să păstreze utilizarea IA secretă sau cel puțin ferită de colegii lor. „Noi încă nu avem norme stabilite legate de utilizarea IA; ai senzația că, dacă le spui, admiți că nu ești bun la locul de muncă, pentru că mașina îndeplinește multe dintre sarcinile tale”, spune Johnson. „Este firesc ca oamenii să vrea să ascundă acest lucru.”
În consecință, apar forumuri unde angajații fac schimb de strategii pentru a trece neobservați. În comunități ca Reddit, mulți oameni caută metode de a ocoli în secret interdicțiile de la locul de muncă, apelând fie la soluții high-tech (integrând ChatGPT-ul într-o aplicație nativă deghizată drept un instrument profesional) sau mai rudimentare, pentru a disimula utilizarea lor (adăugarea unui ecran de confidențialitate, sau accesarea discretă a tehnologiei pe telefoanele lor personale, sub mesele de birou).
În plus, un număr tot mai mare de angajați care au ajuns să depindă de IA ar putea fi nevoiți să caute metode de a deturna atenția șefilor. Potrivit unei evaluări BlackBerry din august 2023 a 2.000 de decidenți din industria IT din toată lumea, 75% din ei iau în calcul implementarea interdicțiilor privind ChatGPT-ul și alte aplicații de IA generativă la locul de muncă, 61% din aceștia susținând că măsurile vor fi pe termen lung sau permanente.
Deși aceste interdicții ar putea ajuta companiile să-și păstreze mai bine informațiile confidențiale, Hancock spune că păstrarea inteligenței artificiale generative departe de angajați, în special pe termen lung, poate avea efecte adverse. „Instrumentele de IA sunt menite să devină o parte a experienței angajatului, încât restricționarea accesului la ele fără a oferi o perspectivă asupra modului și timpului în care vor fi adoptate – precum urmărirea instrucțiunilor guardrail-urilor – ar putea provoca frustrări”, spune el. „Iar asta i-ar putea face să ia în calcul schimbarea locului de muncă, undeva unde ar avea acces la instrumentele de care au nevoie.”