Angajații străini în România, soluție inclusiv pentru criza demografică

14 septembrie 2023, 21:26

SUGAM KHADKA, angajat străin: Am venit aici pentru viitorul meu. Sa îmi cladesc unul. Sa câștig bani.

Asta este pentru Sugam România: un loc unde viitorul arată mai bine și îi permite să facă mai mulți bani decât acasă, în Nepal. De profesie profesor de Matematică, a decis să vină la noi în țară, în urmă cu aproape 2 ani, după ce și-a încercat norocul și în Kuwait, timp de 5 ani.

SUGAM KHADKA, angajat străin: Deocamdată îmi place. Cred ca o să mai stau încă 2-3 ani în România.

Lucrează la o fabrică de cosmetice, pe linia de ambalare și este unul dintre cei 21 de mii de nepalezi care au fost aduși la noi în țară ca să compenseze criza forței de muncă, despre care angajatorii spun că se acutizează.

TAL LAZĂR, anteprenor: Chiar acum caut 10-12 angajați. Nu găsesc. Am început să angajez din Nepal acum 5 ani. Pentru mine forța de muncă străină este o soluție.

Așa a ajuns România să aibă un număr record de muncitori străini.

MĂDĂLINA CHIŢU, jurnalist TVR: 2 din 100 de persoane care lucrează în România provin din țări străine. Aproape 89% sunt angajați din țări non-UE, iar cei mai mulți vin din Nepal, Sri Lanka și Turcia și muncesc în industria construcțiilor și prelucrătoare.

Anul acesta, Guvernul a aprobat ca 100.000 de lucrători străini să fie admiși pe piaţa muncii de la noi din ţară, dublu faţă de acum 2 ani. Numărul lor nu este suficient încât să acopere cererea.

ALEXANDRA TUDORICĂ, reprezentant firmă de recrutare forţă de muncă străină: Contingentul pentru 2024 ne-ar ajuta dacă s-ar dubla sau încă cel puțin 50 de mii de avize. Un anagajator care planuiește să aducă acești muncitori în România trebuie să ia în considerare o perioadă de 6 luni.

Statistica arată că acești angajați cresc și populația țării. Pentru prima dată dupa Revoluție, populația României a crescut și asta datorită numărului mare de straini, veniți la muncă la noi în țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite