Angajații MAI se pregătesc de prima grevă din istoria instituției guvernamentale. Polițiștii sunt nemulțumiți de condițiile din contractul colectiv de muncă

24 iulie 2022, 16:40

Declanșarea primei greve din Ministerul de Interne depinde acum de o ultimă discuție. De fapt, o mediere a conflictului pe care o va asigura Ministerul Muncii. Dacă aceasta va eșua, la grevă vor participa angajații care nu au obligații militare, pentru a nu fi încălcată legea. Sindicaliștii susțin că în noul contract colectiv de muncă, Ministerul de Interne nu a schimbat nimic față de cel precedent.

Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol: Noi am avut mai multe propuneri legate de sănătate, securitate în muncă și condiții de lucru și am propus să avem o comisie mixtă, pentru a evalua locurile de muncă și pentru a identifica situațiile în care nu sunt respectate condițiile minimale la locul de muncă, aspect refuzat categoric de cei de la MAI, probabil știind că sunt multe probleme în acest sens.

Pentru că nu pot face grevă, ofițerii și subofițerii de la poliția națională și cea de frontieră pregătesc alte forme de protest, unele cu impact pentru relația cu populația.

Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC: ”Vom încerca să blocăm sistemul, legal, prin respectarea la virgulă a legii. Nu e posibil, de exemplu, ca un polițist de frontieră să verifice 3.000-4.000 de persoane pe zi, la Nădlac și Giurgiu. Hai să stăm câte un minut la fiecare și să-l verificăm ca la carte, nu să ne grăbim doar pentru a fluidiza traficul în zona de frontieră, așa cum ni se cere, ca să dăm bine la Uniunea Europeană.

Din august, sindicaliștii vor recurge și la mișcări de stradă și proteste în fața inspectoratelor de poliție. Vor asigura doar urgențele. Oficial, par să nu existe îngrijorări legate de un posibil haos generat de grevă.

De la Ministerul de Interne nu am primit nici un răspuns încă, dar îl așteptăm cu interes. Am fi vrut să știm, de exemplu, ce măsuri pregătesc pentru a suplini lipsa celor care pentru zile întregi vor fi în grevă.

Vigilență a arătat însă un jandarm care a cerut date despre ceea ce filma echipa TVR în fața Ministerului de Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite