Angajații din stațiunile de schi din Franța au intrat în grevă. Ei protestează față de reforma pensiilor

Sezonul turistic de iarnă e pus în pericol, în Franța, de greva angajaților din stațiunile de schi. Este una dintre acțiunile de protest față de proiectul de reformă a pensiilor care prevede creșterea vârstei de încetare a activității și majorarea stagiului de cotizare.

28 Ianuarie 2023, 23:08 (actualizat 28 Ianuarie 2023, 23:12) Știrile TVR |

În stațiunile de schi din Franța a nins, dar sezonul este amenințat de greve. Sindicaliștii spun că în vacanță școlară instalațiile de teleschi mai mult vor fi oprite în loc să funcționeze. Salariile sunt mici, sezonierii nu beneficiază de asigurări de șomaj adaptate iar reforma pensiilor anunțată de guvern a umplut și mai mult paharul nemulțumirilor.

Noémie Menaldo, angajată la teleschi: Este o carieră care te macină, dar vom fi nevoiţi să prelungim vârsta de pensionare din ce în ce mai mult, pentru a putea continuă să avem un salariu, o remuneraţie decentă. Nu facem grevă pentru că vrem, suntem forţaţi  să facem, deci nu trebuie să fim blamaţi noi, ci responsabilii care nu ne ascultă.

Prima zi de protest va fi 31 ianuarie, când este anunțată a două zi de mobilizare sindicală la nivel național. Apoi greva ar putea continuă pe termen nelimitat.

Școlile de schi, comerțul și în general toate activitățile dintr-o stațiune de schi vor fi influențate de greva celor care lucrează la instalațiile de teleschi.

Christian André, directorul unei agenții de turism: Vacanţa din februarie reprezintă între 50 şi 60% din cifra de afaceri a sezonului. Este un eveniment pe care nu-l putem rată dacă vrem să menţinem echilibrul economic al tuturor actorilor economici din staţiune, deci da, este un motiv de îngrijorare pentru noi.

Proiectul de reforma a pensiilor a ajuns în comisiile din Adunarea Națională. Deputații au depus peste 7.200 de amendamente, așa că dezbaterile se anunță intense.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI