Angajații din Sănătate au ieșit în stradă. Ei sunt nemulțumiți de legea salarizării și de transferarea contribuțiilor în sarcina angajaților

19 octombrie 2017, 09:25

Protestatarii s-au strâns iniţial în Piaţa George Enescu, de unde au plecat în marș spre guvern. Acţiunea nu era autorizată, iar jandarmii au încercat să-i oprească.

ACTUALIZARE Liderii Federației SANITAS au intrat joi, în jurul orei 13:30, la discuții cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului, în contextul problemelor cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România.

___________________

Sporurile au monopolizat negocierile din ajunul protestelor. Dacă vor fi plafonate la 30 la sută, cei care lucrează în domenii grele, precum urgențele, secțiile de ATI, TBC și multe altele, vor pierde și jumătate din venituri.

O variantă discutată e ca sporurile să intre în salarii.

Ar trebui modificată însă și legea salarizării. Așa că discuțiile vor continua la ministerul Sănătății, inclusiv pentru problema gărzilor.

Sindicatele spun ca transferarea contribuțiilor sociale în sarcina angajaților ar anula majorarea salarială promisă de la 1 ianuarie.

Cu sporurile reduse, o asistentă care muncește în condiții grele ar pierde peste 300 de lei din banii primiți în mână, au calculat sindicatele.

Și nici tichete de masă nu se vor mai acorda.

Potrivit sindicaliștilor, oficialii au spus la negocierile anterioare că, fără transferul contribuțiilor, nu vor fi bani pentru salariile mărite prin lege.

Promisiunile nu i-au convins pe sindicaliștii din Sănătate, care nu exclud greva generală. Pentru maine au anunțat miting și un marș cu mii de persoane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite