Angajații din educație au protestat în fața Guvernului. Ei solicită salarii mai mari şi condiții mai bune de muncă

1 februarie 2023, 20:54

În fața Guvernului au protestat aproximativ 1.000 de sindicaliști din educație. Aceștia sunt nemulțumiți de salariile de baza ale personalului nedidactic care ar fi undeva între 1.800 și 2.300 de lei, dar și de salariile personalului didactic despre care, spun sindicaliștii, „nu reflectă importantă socială a muncii depuse”.

Virginia lucrează de 19 ani că îngrijitoare într-o grădiniță din București și are salariul de 1.900 de lei. Insuficient, spune ea, pentru a duce un trăi decent:

” Sunt văduva. Cu chirie, cu utilități, cu tot, spuneți-mi cu ce rămân dintr-un salariu de 1.900 de lei? Cu ce trăim? Utilități, transport și rate, ce facem? Murim?”, spune ea.

”Protestăm pentru personalul nedidactic. Pentru ei e cel mai rău. Au niște salarii de mizerie. Noi suntem profesori și avem ceva mai bine decât ei. Pentru respectarea legii am venit”, ne spune un profesor.

Acestea sunt și motivele pentru care, spun protestatarii, din cauza salariilor foarte mici, sistemul educațional se confruntă cu o lipsa acută de cadre didactice calificate. Și asta pentru că foarte puțini tineri aleg profeseze în sistemul educațional.

”E un moment crucial. Nu se mai poate să se continue activitatea în acest mod. Mulți dintre colegii noștri din zona nedidacticului, așa zisul personal tehnic administrativ ne părăsesc, ies afară din sistem și se duc în alte țări, părăsesc mediul educațional pentru că au salariile foarte mici”, declară Anton Hadăr, preşedinte, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater.

Sindicaliștii au mai atras atenţia și asupra faptului că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă, în ciuda faptului că sunt numeroase situațiile în care aceștia prestează muncă suplimentară. Sindicaliștii s-au întâlnit cu reprezentanții ministerului Educației, însă discuțiile s-au încheiat fără un rezultat concret.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite