Angajații de la Complexul Energetic Oltenia vor relua lucrul și vor primi vouchere de vacanță și un spor de producție între 500-1.000 de lei brut, potrivit Ministerului Energiei

17 ianuarie 2019, 08:46

Negocieri cu final incert la Târgu Jiu, în încercarea de a evita o criză energetică de proporții, după aproape șapte zile de grevă a minerilor. Noaptea trecută, un grup al termocentralei Rovinari a fost închis pentru că a rămas fără cărbune. Azi, autoritățile au luat problema în serios. Ministrul Energiei a mers la negocieri în Valea Jiului, iar premierul a trimis Corpul de Control să facă verificări la Complexul Energetic Oltenia. În urma discuțiilor, liderii de sindicat nu au zis nici DA nici NU, până când nu discută cu muncitorii. Mai ales că majorările salariale promise sunt mai mici decât cele cerute.

UPDATE Ministrul Energiei, Anton Anton: „Sunt un fan declarat, un suporter declarat, al activității de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Această resursă pe care o avem, mi-aș dori, și de asta am și venit astăzi, să nu ne-o sabotăm singuri. Să nu încercăm s-o eliminăm noi, în condițiile în care avem nevoie de ea”.

UPDATE Comunicat de la Ministerul Energiei: „Ca urmare a negocierilor de astazi de la sediul Prefecturii Gorj, între Ministerul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia și sindicatele din cadrul CEO, minerii din cadrul Complexului au început sa reia munca. Astfel, carierele în care activitatea se pregătește sa reînceapă sunt: Roșia, Rovinari, Tismana, Jilț Nord, Jilț Sud, Lupoaia și Husnicioara”.

UPDATE Comunicat de la Ministerul Energiei: „Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele: În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel: – Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1000 lei brut, respectiv 585 lei net; – Pentru conducători formatie lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net; – Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net; Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere. De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toti salariatii în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019. Prima pentru sarbatorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentand un castig net de cel putin 330 lei. Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru. Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legistrative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație”.

Premierul Viorica Dăncilă, despre criza de la CE Oltenia: Am cerut situația stocurilor de cărbune, o analiză a situației minerilor și soluții de modernizare a complexului

Mișcarea de protest continuă la Complexul Energetic Oltenia chiar și după ce conducerea s-a întâlnit cu liderii sindicali. Activitatea a fost reluată în cariera care a declanșat vineri noapte mișcarea de protest, dar, la venirea schimbului II, activitatea s-a oprit din nou, iar muncitorii au venit cu altă listă de revendicări, a indicat directorul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, pentru Telejurnal Matinal.

Colegii mei, liderii de sindicat, au mers în subunități cu prima propunere, sau ultima, oferta administrației, au comunicat asta colegilor care lucreză în carierele miniere, iar minerii nu au dorit să înceapă lucrul sau atunci unii au început, alții nu și, până la urmă, și cei care au început activitatea au renunțat„, a declarat liderul sindical Manu Tomescu.

Energeticienii sunt prezenți la lucru, nu au fost niciun minut într-o mișcare de protest, a precizat directorul complexului, Sorin Boza. Protestul este al minerilor. Potrivit lui Boza, sunt cariere care doresc reluarea activității în cursul acestei zile.

Joi dimineață, conducerea complexului se reîntâlnește cu liderii de sindicat.

Ministrul Energiei, Anton Anton, şi secretarul de stat Doru Vişan vor avea astăzi întâlniri cu liderii sindicali ai greviştilor.

„Există pericolul mare, vă spun personal, ca să găsim o altă soluție să reluăm activitatea, să vină altcineva cu alte soluții și tot așa”, a subliniat Sorin Boza. „Eu sper că, până la urmă, oamenii vor înțelege problema aceasta cu care ne confruntăm, vor înțelege că trebuie să se reia activitatea, mai ales în condițiile în care Tribunalul Gorj, ieri, într-o ședință pe care a avut-o, a declarat această grevă ilegală”, a adăugat el.

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 01.00, a fost redusă activitatea în Termocentrala Rovinari. Pentru a nu produce dezechilibre și pentru a putea continua activitatea la același nivel de producție, au fost repornite în paralel două grupuri – un cazan din Ișalnița și un cazan din Craiova.

„Avantajul Complexului Energetic Oltenia este că orice problemă apare într-o termocentrală se poate prelua producția în celelalte 3 termocentrale pe care le avem – Turceni, Ișalnița și Craiova. Deci ăsta este un avantaj mare al nostru, lucru care s-a făcut în momentul deciziei de reducere a activității în Rovinari. Deci Rovinariul nu este oprit, este doar redus cu un grup”, a explicat Sorin Boza pentru Știrile TVR.

Acolo mai funcționează două grupuri energetice, însă și acestea ar putea fi închise după ora 12.00. Stocurile sunt la limită.

Vom avea stocuri pentru Rovinari abia până mâine după-amiază, mâine în jurul orei 16.00 – 17.00, celelalte termocentrale având stocurile de a mai merge mai multe zile„, a subliniat directorul Complexului Energetic Oltenia.

Tribunalul Gorj a decis că greva de la carierele Roșiuța, Jilț Nord, Jilț Sud și LCFU este ilegală. Sentința judecătorilor nu este însă definitivă și nici executorie. Salariaţii care se aflau în greva foamei în faţa sediului din Târgu Jiu au încetat miercuri protestul extrem.

Vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a anunţat pe pagina sa de socializare că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii conducerii complexului, angajaţii au obţinut o creştere a salariilor de până la 700 de lei.

„Încercăm să analizăm să venim undeva aproape de 1.000 de lei numai pentru personalul muncitor, deci o creștere eu spun semnificativă”, a subliniat joi dimineață directorul Complexului Energetic Oltenia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite