Angajații de la Ambulanța Olt cer despăgubiri în instanță, după ce s-au infectat cu coronavirus

29 mai 2020, 14:12

Salariații susțin că autospecialele nu au fost dezinfectate conform procedurilor, iar vizierele și ochelarii nu au fost de unică folosinţă. Şefa Serviciului de Ambulanță se apară și spune că nu a fost înştiinţată de problemele cu care se confruntau angajații.

Cei 20 de angajați au ajuns în spital, după ce testele pentru coronavirus au ieșit pozitive. Aceștia sunt nemulțumiți și de modul în care au fost testați și acuză instituția că le-a pus la dispoziție prea puține materiale de protecție.

Dumitru Comănescu, ambulantier: Au fost măşti de proastă calitate, unele erau de copii şi nu îţi acopereau nasul şi gura. Materialele erau de proastă calitate, când cereai se spunea nu, cele bune, FFP2 şi FFP3 le păstrăm pentru cazuri mai grave, pe acestea ni le-au dat, trebuie să ţinem de ele”.

Acum, oamenii așteaptă să iasă din spital că să meargă în fața judecătorilor. Cer de la instituția la care lucrează daune de un milion de euro.

“Organizația Mondială a Sănătății a spus foarte clar că e un stigmat Covid-19. Persoanele care au virusul sunt marginalizate și, prin prisma acestui lucru, ei cer indiviudual 50.000 de euro despăgubiri de natură morală. Deocamdată suntem într-o procedura administrativă. Înțeleg că ITM are deja o investigație pe rol și trebuie să se pronunțe pe incidența aceasta a litigiului cu privire la incidentul de muncă”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Deși angajații susțin că le-au lipsit materialele de protecție, șefa Serviciului de Ambulanță Olt declară răspicat că nimeni nu a depus sesizări.

Marinela Prina, director Ambulanța Olt: “Materialele de protecţie au fost suficiente, acestea sunt raportate în fiecare zi la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Echiparea s-a făcut conform gradului de expunere la risc. Mie nu mi s-a adus niciodată la cunoştinţă că nu se poartă măşti pe tură, că există neconformităţi la materialele de protecţie. Nu am primit niciun referat din partea salariaţilor sau a şefilor de compartimente”.

Procurorii au deschis o anchetă penală. Au fost găsite mai multe nereguli, iar autoritățile locale susțin că sunt mai multe locuri unde angajații au transmis virusul de la unul la celalalt.

La Serviciul de Ambulanță Olt, primul caz confirmat de Covid-19 a fost în urmă cu 10 zile. De atunci, încă 22 de persoane au fost depistate cu noul coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite