Angajații ar putea primi o pensie bonus după retragerea din activitate - pensia ocupațională

Așa-numita "pensie ocupațională" ar urma să fie achitată de angajatorii dispuşi să ofere astfel de beneficii. Deci, nu va fi obligatorie! Sumele vor fi diferenţiate, în funcţie de vechimea sau de competenţele salariaţilor. Deocamdată, proiectul propus de Ministerul Muncii e în dezbatere.

13 Ianuarie 2019, 18:39 (actualizat 13 Ianuarie 2019, 19:31) |
Pensia ocupațională, bonus pentru angajați
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Companiile care duc lipsă de angajați sau care vor să-și motiveze salariații vor putea să ofere pensii ocupaționale.

Practic, angajatorii vor plăti contribuțiile, iar banii acumulați vor fi încasați de beneficiari la momentul pensionării.

Marius Budăi, ministrul Muncii: "Punem la dispoziţia angajatorului posibilitatea ca, în funcţie de situaţia financiară şi gândirile dumnealui faţă de resursa umană, să pună la dispoziţia angajaţilor săi acest sistem de pensii ocupaţionale. Ulterior, dacă angajaţii doresc şi ei să contribuie la această platformă, o pot face, dar nu este obligatorie".

Pentru ca angajatorii să ofere astfel de beneficii salariaților, ar trebui încurajați prin reduceri de taxe, susțin experții în fiscalitate.

Adrian Bența, consultant fiscal: "Dacă intră iarăși pe fiscalitate stil românească cu 45% taxe, atunci nu prea mai este deloc o formă de stimulare a unei potenţiale pensii, ci este pur şi simplu o taxare similară salariilor".

Sindicaliștii vor ca salariaţii să aibă un cuvânt de spus în negocierea condiţiilor de administrare a banilor pentru pensii.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical: "Angajatorul este ăla însă care negociază condiţiile cu firma specializată în administrarea viitoarei tale pensii, în ceea ce priveşte comisioanele, randamente şi aşa mai departe. La un moment dat, angajatorul se poate retrage şi te lasă pe tine să ţii mai departe relaţia cu administratorul de fond de pensii, în condiţiile pe care le-a negociat el. Este absolut incorect".

Numărul pensionarilor este aproape egal cu cel al salariaților în România, iar fondul din care sunt plătite pensiile de stat este pe deficit din ce în ce mai mare. De aceea, specialiștii le recomandă angajaților să aibă alte variante de economisire pentru suplimentarea veniturilor după retragerea din activitate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI