COOLTURA

Andrei Pleșu și lumea în care trăim: "Scrisul spontan și analfabet care ne pândește este foarte periculos"

Din experiența de publicist de cursă lungă, Andrei Pleșu are câteva sfaturi pentru cei care vor să apuce calea scrisului.

06 Aprilie 2018, 18:45 Știrile TVR |
COOLTURA Andrei Pleșu și lumea în care trăim
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din experiența de publicist de cursă lungă, Andrei Pleșu are câteva sfaturi pentru cei care vor să apuce calea scrisului.

Primul sfat ar fi că ar trebui să înceapă devreme. Se scrie enorm azi, mai ales în mediul online. Asistăm la o democratizare a scrisului.

Ce face diferența între amatorism și ubstanță?

Exercițiul este esențial. Scrisul, după părerea mea, e și o chestie de cultură (...) Scrisul spontan și analfabet  care ne pândește este foarte periculos” – Andrei Pleșu.

Astăzi se petrec anumite mutații, spune Andrei Pleșu. Instituții vechi trebuie să se reformuleze. Cartea, lectura, profesoratul nu știm cum vor arăta.

Cunoașterea, pe vremea mea și pe vremea părinților și strămoșilor noștri, era un drum, o cale. Ai o întrebare, vrei să afli ceva, și începi să călătorești spre acel adevăr. Citești, întrebi, stai de vorbă și mai devreme sau mai târziu afli (...) Afli tot ce ți s-a întâmplat pe drum. Acum, dacă vrei să afli ceva, apeși pe un buton și afli. Fără drum. A afla fără drum nu e decât o depozitare rapidă, fără consecințe (...)”  - Andrei Pleșu.

Andrei Pleșu vorbește despre pericolul ideologizării și impusul de a-l defini ideologic pe cel de lângă noi și face o pledoarie pentru tacla și dialog. Nu poți dialoga cu cei care au convingeri ferme și sunt de căutat mai ales întâlnirile cu oameni care au întrebări, nu răspunsuri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI