Andrei Pleșu și Adrian Sârbu, audiați în dosarul „Mineriada”. Pleşu: Sunt bucuros că se face o lămurire geometrică a acestor lucruri

12 ianuarie 2017, 09:50

Fostul ministru al Culturii Andrei Pleșu a declarat că a povestit în faţa procurorilor experienţa  pe care a avut-o în timpul Mineriadei .

Evenimentul a fost cu consecinţe dramatice, după ce la Revoluţie am fost un model pentru toată lumea, după cinci luni am fost un model negativ pentru felul în care conducerea a înţeles să rezolve situaţia.

Eu am luat contact direct cu unele victime, m-au sunat artişti, directori de muzeu, care aveau dificultăţi, care mi-au cerut ajutorul, nu puteam decât să informez conducerea Guvernului, care pretindea ca ţine lucrurile sub control.

Andrei Pleșu povesteşte că după Mineriadă a considerat că trebuie să dea un comunicat prin care să se distanţeze de acţiunile conduceri de atunci, comunicat pentru care a fost acuzat că nu este în concordanţă cu Guvernul.

La sfârşit, m-am simţit obligat să dau un comunicat prin care să iau distanţă faţă de evenimente, de altfel, şi Ministerul Învăţământului a dat un comunicat atunci. (…)  Sunt mândru că singurul film despre evenimentele de atunci a fost făcut de Casa de producţie a Ministerul Culturii, de Stere Gulea.

Fostul ministru al Culturii  spune că deşi participa la şedinţele de guvern nu avea cunoştinţă de deciziile guvernului, pentru că acestea nu se discutau în şedinţe.

La şedinţele de Guvern participam dar lucrurile organizatorice nu se discutau în Guvern. Eu nu-mi aduc amintesc să fi fost la o şedinţă în care problema Pieţei să fie discutată. Mi-am imaginat că exista un grup restrâns care discuta aceste probleme.

Andrei Pleșu a declarat că nu a ştiut dinainte nici despre decizia de a refuza intrarea Regelui Mihai în ţară.

Scriitorul s-a declarat bucuros că se face o lămurire geometrică a acestor lucruri. Vagul acesta nu face bine nimănui, trebuie să ştim ceea ce s-a întâmplat, a arătat Andrei Pleşu.

Tot la Parchetul General a venit, joi, și omul de afaceri Adrian Sârbu, pentru a fi audiat în același dosar.

 

 

Adrina

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă