Andrei Marga, fost ministru de Externe al României, după ce a susținut că Ucraina trebuie să cedeze teritorii: „Repet oricând afirmațiile rostite”. Doi foști șefi ai diplomației critică declarațiile. Alte reacții

18 septembrie 2022, 20:54

Andrei Marga a afirmat că Ucraina va trebui să cedeze teritorii statelor învecinate, inclusiv României.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință susținută vineri, la un târg de carte din Alba Iulia.

Andrei Marga, fost ministru de Externe: „O s-o spun direct, cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești, ea trebuie să cedeze teritorii – Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galicja, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. (…) Cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China situația și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa”.

Aceste declarații diseminează punctul de vedere al Rusiei și sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a țării noastre, a transmis Ministerul de Externe al României, printr-un comunicat.

Și Ambasada Ucrainei a reacționat pe Facebook cu un mesaj în care își exprimă indignarea față de afirmațiile fostului ministru român.

Marga e acuzat că pune sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor.

Alți doi foști miniștri de Externe ai României au criticat declarațiile lui Andrei Marga.

Teodor Baconschi le-a calificat drept lamentabile și scandaloase, iar Adrian Cioroianu l-a plasat pe fostul ministru în categoria iliberalilor.

Și fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu l-a acuzat că nu înțelege importanța strategică a frontierelor Ucrainei.

Theodor Paleologu, diplomat, fost ministru al Culturii: Omul ăsta nu a înțeles un lucru de bază, care este ABC-ul diplomației în ultimii 30 de ani –  integritatea teritorială a Ucrainei este un fundament al păcii internaționale, a fost garantată în schimbul renunțării la armamentul nuclear. Ucraina a renunțat la armamentul nuclear„.

Într-un drept la replică, Andrei Marga și-a întărit punctul de vedere exprimat la Alba Iulia.

Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi, care poimâine va fi socotită doar o eroare„, a scris fostul ministru.

Opiniile lui Andrei Marga au avut ecou și în presa ucraineană.

Mai multe publicații l-au criticat pentru poziția referitoare la frontierele țării, dar și pentru remarca potrivit căreia Ucraina e încă departe de a fi o democrație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite