Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: România nu a primit vaccin AstraZeneca din lotul din Austria

România nu a primit vaccin din lotul de un milion de doze din care două persoane din Austria care fuseseră imunizate au avut reacţii adverse grave, a precizat, joi, pentru Agerpres, secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii. Una dintre cele două persoane, o asistentă, a murit.

11 Martie 2021, 20:09 (actualizat 11 Martie 2021, 20:15) Știrile TVR |
Andrei Baciu, secretar de stat M. Sănătății / FOTO: www.facebook.com/guv.ro

"Această situaţie a pornit de la două reacţii adverse înregistrate în Austria, care au apărut la distanţă de câteva zile de la administrarea vaccinului produse de AstraZeneca. Pe cale de consecinţă, autorităţile europene s-au sesizat, au identificat lotul de vaccin. Acest lot de vaccin conţinea un milion de doze, care au fost distribuite în 17 ţări la nivel european, din care nu face parte şi România. Vorbim de Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Spania şi Suedia. Mai mult decât atât, ca urmare a acestui eveniment, câteva din aceste ţări (Estonia, Lituania, Luxemburg, Letonia), începând cu data de 9 martie, au suspendat vaccinarea cu respectivul lot. Vorbim despre vaccinurile care fac parte din respectivul lot. (...) Aceste ţări au suspendat pe data de 9 vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, care provine din respectivul lot de un milion. România nu a primit vaccinuri din respectivul lot", a precizat secretarul de stat.

El a spus că Agenţia Europeană a Medicamentului a emis, joi, o declaraţie potrivit căreia "se recomandă în continuare" imunizarea cu vaccinuri produse de AstraZeneca.

"Pe baza datelor şi analizei preliminare, nu există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului de la AstraZeneca şi reacţiile adverse care au apărut, însă investigaţia va continua. În continuare, se recomandă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. La nivel european s-au administrat în jur de 5 milioane de doze şi în România vorbim în jur de 208.000 doze administrate până ieri. Noi analizăm şi monitorizăm în continuare tot ceea ce se petrece şi aşteptăm oricum şi update-uri de la Agenţia Europeană a Medicamentului", a adăugat secretarul de stat.

Și Danemarca a oprit temporar administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. O persoană a murit și mai multe au făcut cheaguri de sânge.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI