Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Trebuie să generăm interes față de specialitățile care vizează sănătatea unei populații

30 iulie 2020, 13:23

Întrebat despre dificultățile semnalate inclusiv de presă în realizarea unor anchete epidemiologice făcute de direcțiile de sănătate publică, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a ținut să atragă atenția asupra unui aspect mai puțin adus în atenția publică în aceste zile: lipsa medicilor epidemiologi.

„Legat de anchetele epidemiologice, acestea sunt efectuate de către medici epidemiologi. (…) Epidemiologia este o parte a medicinei extrem de importantă, la fel cum este și sănătatea publică.  Poate nu am trecut prin situații din care să le remarcăm importanța și de cele mai multe ori fiecare dintre noi recunoaște o importanță deosebită specialităților clinice – neurologie, cardiologie, medicină internă, chirurgie șamd. Deci, din acest punct de vedere, nu numai noi în România, cât și în alte țări, aceste specialități care vizează sănătatea unei populații, care se uită din punct de vedere epidemiologic, din punct de vedere macro la sănătatea unei populații, nu au fost poate cele mai atractive”, a subliniat Andrei Baciu.

„În primul rând, trebuie să repoziționăm interesul, să generăm interes față de astfel de specialități și să ne asigurăm că vom avea în formare suficiente cadre medicale din aceste specialități, pentru că vedem cât de esențiale sunt într-o astfel de situație”, a adăugat secretarul de stat.

„Asta este pe de o parte, pentru că aceste anchete epidemiologice sunt efectuate de către medici epidemiologici. Mai departe, lucruri care țin de direcția de sănătate publică. Și aici, într-adevăr, poate au fost imperfecțiuni și acestea trebuie să fie cât mai limitate și să nu aibă un impact asupra sănătății populației, însă trebuie să ținem cont și de condițiile pre-existente și la nivelul direcțiilor de sănătate publică. Am tot explicat în spațiul public care a fost traiectoria ultimilor ani în cadrul direcțiilor de sănătate publică, ce s-a întâmplat și care a fost rolul lor la nivel de salarizare, la nivel de resurse umane și, mai mult decât atât, să ținem cont și de faptul că tot personalul din administrațiile centrale și din administrațiile locale din domeniul sănătății, inclusiv cei din cadrul direcțiilor de sănătate publică au muncit, au făcut eforturi supraomenești în ultimele luni de zile, de la demararea acestei crize de sănătate publică. (…) Sigur, asta nu scuză eventualele erori sau greșeli care se fac, dar ideea este să încercăm să le prevenim și să nu se mai repete, să luăm toate măsurile de care avem nevoie”, a conchis Andrei Baciu în intervenția sa din cadrul emisiunii „Ca’n viață”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite