Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem cazuri noi comparabile cu cele mai intense momente din perioada stării de urgență

În loc de relaxare vom avea controale mai severe. Românii par să se încăpăţâneze și nu vor să respecte cele câteva reguli recomandate de specialiști. Astfel apar tot mai multe focare de coronavirus în țară. Invitat la Ediție specială, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, detaliază situația.

01 Iulie 2020, 10:41 (actualizat 01 Iulie 2020, 11:20) |
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Toate măsurile care au fost luate de la apariția acestui virus, de la declararea stării de urgență și, ulterior, de alertă, toate măsurile au avut un singur obiectiv: acela de a proteja sănătatea populației. La fel se întîmplă și acum. Pentru că vedem că există o creștere semnificativă, o transmitere accentuată, o transmitere comunitară accentuată, vedem cu toții, număr de cazuri crescând în fiecare zi în spitale, la fel se aglomerează atât în paturile normale, cât și în secțiile de terapie intensivă, atunci aceste tipuri de măsuri sunt analizate de către experți, experți în boli infecțioase, în epidemiologie, în sănătate publică șamd și se calculează. Există diverse criterii, diverse riscuri care se pot calcula. La fel se întâmplă în toată lumea. Epidemiologia este o știință medicală și pe baza acestor analize se iau, se recomandă anumite decizii. În momentul de față, acestea au fost deciziile recomandate de către experți tocmai pentru a proteja sănătatea", a explicat Andrei Baciu.

Analiza se face permanent, urmărind mai mulți indicatori.

"Pe lângă numărul de cazuri zilnice, (...) distribuția acestora, la fel, importantă, dacă sunt sub formă de focare sau dacă este o distribuție cumva uniformă la nivel național, pe lângă aceste lucruri zilnice important este și trendul. (...) Trebuie să înțelegem că toate aceste lucruri trebuie suprapuse cu perioada de incubație virală - adică cu cele 10-14 zile, practic când este maximul aparițiilor simptomelor la o persoană după expunere", a arătat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

El a atras atenția că suntem într-o situație comparabilă cu vârful primului val, atunci când România era în stare de urgență.

"Indiferent care ar fi interacțiunile sociale, pentru că atâta timp cât cunoaștem cum se transmite acest virus - se transmite de la o persoană la alta, pe cale aeriană și atunci când se întrunesc anumite condiții, de proximitate, adică oamenii stau în apropiere, nu poartă mască, nu au igiena mâinii, pentru că se poate transmite și de pe suprafețe în mod direct, atunci când ducem mâna neigienizată la nas sau la gură, deci practic așa se transmite virusul - atunci când nu respectăm aceste măsuri care rup lanțul de transmitere virală, împiedică transmiterea virală, evident că apar cazuri noi. Dacă apar cazuri noi, important este cât de multe cazuri noi apar, pentru că vedem, în momentele de față, avem cazuri noi comparabile cu cele mai intense momente și trebuie să ținem cont că toate aceste cazuri trebuiesc tratate în spitale, spitale care au și ele o limită", a precizat Andrei Baciu.

Intervenția integrală, în secțiunea VIDEO

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI